Faruk Kaddumi

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Faruk Kaddumi 1930-ban (más források szerint 1931-ben) született a ciszjordániai Nábluszban. Jaffában járt iskolába, majd a kairói Amerikai Egyetemen folytatott tanulmányokat - itt szerzett közgazdasági diplomát 1958-ban.

1958 és 1966 között a líbiai Fejlesztési Tanács gazdasági szekciójánál, a szaúd-arábiai Olaj- és Ásványügyi Minisztériumban, valamint a kuvaiti Közegészségügyi Minisztériumban szerzett szakmai gyakorlatot. 1966 óta a Palesztinai Felszabadítási Szervezet kötelékében dolgozik, mozgalmi neve: Abu Lutf. Az első évben a PFSZ egyiptomi és iraki kapcsolatainak felelőseként tevékenykedett.

Kaddumi a Fatah mozgalom alapító tagja, a Fatah Külügyi Bizottságának vezetője, a Központi Bizottság tagja, egy ideig a mozgalom főtitkára volt. 1969 februárjától a PFSZ Végrehajtó Bizottságának tagja. 1973 óta a PFSZ Politikai Osztályát vezeti, azaz a mozgalom külügyminisztereként tevékenykedik.

1974-ben részt vett a Palesztináról szóló ENSZ-vitában. Fontos szerepet játszott a palesztin külkapcsolatoknak az Egyesült Államokkal és Európa országaival való fejlesztésében.

Diplomáciai tevékenységének köszönhetően az Egyesült Államok elismerte a palesztinok önkormányzathoz való jogát és a PFSZ számos európai fővárosban nyitott irodát, illetve diplomáciai képviseletet. Egyike volt azoknak a palesztin vezetőknek, akik élesen ellenezték az 1993-ban Oslóban aláírt izraeli palesztin megállapodást, és a többséggel ellentétben 1994-ben nem követte a palesztin területekre hazatérő Arafatot, azóta is Tuniszban él.

1994-ben elfogadta a Palesztin Fejlesztési és Újjáépítési Gazdasági Tanács (PECDAR) igazgatói tisztét, a tanács működtetését gyakorlatilag Ahmed Koreire, a jelenlegi palesztin kormányfőre hagyta.