Nagy-Britannia: emberi jogi problémák Romániában

Vágólapra másolva!
Románia komoly haladást ért el az emberi jogok tiszteletben tartásában, ennek ellenére továbbra is aggályos az ország kisebbségekkel szembeni bánásmódja - tartalmazza a brit külügyminisztérium emberi jogi jelentése. A Foreign Office szerint Törökországban komoly emberi jogi reformfolyamat zajlik, Irakban viszont a biztonsági helyzet nehéz és bonyolult.
Vágólapra másolva!

Külön fejezetben foglalkozik a brit külügyminisztérium éves emberi jogi jelentése az uniós csatlakozásra váró országokkal. Romániáról a jelentés megállapítja: az ország 1989 óta ratifikálta az összes jelentős nemzetközi emberi jogi egyezményt, mégis több területen problémás a helyzet. A Foreign Office szerint a lakosság 7 százalékát kitevő magyar kisebbségnek az új alkotmány lehetővé teszi a magyar nyelv használatát jogi eljárásokban, ez azonban az esetek többségében nem érvényesül.

A jelentés kifogásolja a roma lakossággal szembeni gyakori rendőri brutalitást, a hátrányos helyzetű gyermekekkel szembeni bánásmódot és a sajtószabadság helyzetét. Az összefoglaló szerint Románia lakosságának 11 százaléka szélsőséges nyomorban, további 30 százaléka szegénységben él. A román börtönök kapacitásukat átlagosan 26 százalékkal meghaladó mértékben telítettek, de vannak olyan fegyintézetek, amelyekben a rabok létszáma négyszeresen haladja meg a férőhelyek számát. A bírói karban széleskörű a korrupció, a bírói tisztségekbe pedig politikai kinevezettek kerülnek - áll a brit külügyminisztérium emberi jogi jelentésében.

Törökországról a jelentés megállapítja, hogy ott az utóbbi két évben komoly emberi jogi reformfolyamat zajlik. E változások tetten érhetők a nemek közötti egyenlőség biztosításában, a nagyobb sajtószabadságban és a polgári intézmények - főleg a média és az oktatás - katonai ellenőrzésének megszüntetésében. Figyelemreméltónak nevezi a jelentés a kurd kérdésben elért haladást, megemlítve, hogy sorra indulnak a kurd nyelvtanfolyamok, a török tévé- és rádiótársaság kurd adásokat indított a nyáron, és szabadon hozzáférhetővé vált a kurd nyelvű sajtó és kultúra.

Irakról a jelentés azt állapítja meg, hogy a biztonsági helyzet "nehéz és bonyolult", a korábbi rezsim tagjai, külföldi fegyveresekkel együtt igyekeznek megakadályozni a hatékony iraki biztonsági szolgálat létrehozását. Mielőtt a koalíciós átmeneti hatóság a Huszein-rezsim megdöntése után átvehette volna a hatalmat, az iraki börtönökből az összes, 38 ezer köztörvényes bűnöző rászabadult az országra - áll a brit jelentésben.