Állítólag szerdán bejelentik Arafat halálát

Vágólapra másolva!
Arafat szerda délelőtt még életben volt, bár már mély kómában feküdt, és minden létfontosságú szervénél komplikációk léptek fel. Névtelenül nyilatkozó palesztin források szerint még ezen a napon bejelentik halálát. Erre utalhat az is, hogy betegágyához hívtak egy magas rangú muzulmán vallási vezetőt, aki szerda délelőtt meg is érkezett. Közben kiderült, halála esetén Rámalláhban temetik el az elnököt. A palesztin hatóság vezetői már eldöntötték, hogy ki legyen Arafat utóda.
Vágólapra másolva!

Jasszer Arafat még él, de állapota válságos, "Isten kezében van" - közölte szerdán Leila Sahíd, a Palesztin Hatóság párizsi fődelegátusa. Mint elmondta a palesztin elnök mély kómában van, és valamennyi létfontosságú szervénél komplikációk léptek fel.

Közben megérkezett Párizsba Taiszúr Dajjút Tamími, a palesztin területek iszlám bíróságának főbírája, hogy Arafat betegágyánál legyen halálakor. A magas rangú egyházi méltóság a palesztin elnök közeli barátjának számít. Leila Sahíd cáfolta, hogy Tamími beleszólna abba, mikor kapcsolják le Arafatot az életfenntartó gépekről. "A világ egyetlen muftijának sem lenne joga ilyesmiről dönteni, mert az iszlám tiltja az eutanáziát" - mondta Sahíd.

Jasszer Arafat "elviselte a megaláztatást és a lelki kínzást" - nyilatkozta szerda este Taiszúr Dajjút Tamími sejk a palesztin elnöknek a Párizs melletti Clamart katonai kórháza előtt összegyűlt hívei előtt. Röviddel beszéde előtt az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak nyilatkozva az imám megerősítette, hogy Arafat "életben van", és nem kapcsolják le az életét mesterségesen fenntartó gépekről.

A ciszjordániai Rámalláhban, főhadiszállásán temetik el Jasszer Arafatot, ha meghal - jelentette ki szerdán Száeb Erekát palesztin miniszter, aki Izraellel tárgyalt a kómában fekvő elnök temetkezési helyéről. Erekát szerint Arafat szerda hajnalban még életben volt. Erekát azt is közölte, hogy a palesztin vezetés a szerda délelőtti órákban összeül Rámalláhban. Arról azonban nem árult el semmit, hogy történt-e megállapodás Izraellel Arafat földi maradványainak Rámalláhba szállításáról.

Egy másik, névtelenséget kérő palesztin vezető azt közölte, hogy Arafat halálát szerdán, a Fatah központi bizottsága és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának rámalláhi ülése után jelentik be hivatalosan. Ezt a bejelentést állítólag szerda hajnalban várták, amikor visszatért Párizsból a palesztin vezetők küldöttsége. Ehelyett azonban egy magas rangú iszlám vallási vezetőt hívtak sürgősen Arafat betegágyához.

Nabíl Saat palesztin külügyminiszter, Ahmed Korei kormányfő és Mahmúd Abbász, a PFSZ főtitkára, volt miniszterelnök szerdán ismét találkoznak, hogy megvitassák többek között azt az egyiptomi javaslatot, hogy Arafat gyászszertartását Kairóban, az Arab Liga székhelyén tartsák. Ez lehetővé tenné a külföldi politikusok számára, hogy leróják kegyeletüket a palesztin elnök előtt anélkül, hogy Ciszjordániába kelljen utazniuk, és nem kockáztatnák biztonságukat sem a palesztin területen. A javaslat külön könnyebbséget jelentene azolnak az arab vezetőknek, amelyek országai nem ismerik el Izraelt.

Ariel Saron izraeli kormányfő szerda reggelre összehívta az izraeli védelmi és biztonsági illetékeseket, hogy megvitassák Arafat temetésének részleteit. Izraeli biztonsági források szerint a zsidó állam nem ellenzi a rámalláhi temetést, bár korábban csak egy gázai övezetbeli temetést hagytak jóvá.

Eközben döntés született Arafat tisztségeinek utódlásáról. A palesztin parlament elnöke, Rauhi Fattúh lesz a Palesztin Hatóság ideiglenes elnöke Arafat halála esetén. Erről a aplesztin vezetők döntöttek szerdai rámalláhi tanácskozásukon. Abbász Zaki, az Arafat alapította Fatah mozgalom egyik vezetője szerint egyes vezetők ugyan meg akarták vétózni az öröklést, arra hivatkozva, hogy Fattúh nem lesz képes ellátni feladatát. Végül a Fatah és a PFSz közösen fogadtatták el az öröklés rendjét.

Arafat egyébként a Fatah és a PFSZ elnökeként is tevékenykedett. Ezek a szervezetek azonban kijelentették, hogy avezető haláláig nem döntenek arról, hogy ki örökli a megüresedett elnöki tisztet. Sokak szerint a PFSZ vezetőségre a volt miniszterelnök, Mahmúd Abbász a legesélyesebb, aki jelenleg ügyvivőként tevékenykedik a szervezetben, amióta Arafatot Franciaországban kezelik.