Rendkívüli állapotot rendeltek el Irakban

Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot rendelt el a bagdadi kormány Irak egész területére, kivéve a kurdok lakta északi térséget. A rendkívüli állapot elrendelése 60 napra szól. Az iraki miniszterelnök szóvivője közölte: a döntés válasz a terroristák tömeges gyilkosságaira és az ország infrastruktúrájának lerombolására.
Vágólapra másolva!
Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről? http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Hatvan napos rendkívüli állapotot hirdetett ki Irak területére a bagdadi kormány, az intézkedés csak a kurdok lakta északi térségre nem vonatkozik - jelentette be Ijád Allávi miniszterelnök szóvivője.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mit jelent a rendkívüli állapot, részleteket a kormányfő közöl majd hétfőn. Ugyanakkor a BBC tudósítója elmondta: valószínűleg kijárási tilalmat rendelnek el, illetve különleges jogokkal ruházzák fel a rendőrséget és a hadsereget.

A BBC tudósítása szerint az utóbbi napokban a felkelők érezhetően támadásba lendültek, al-Anbarban elfoglaltak egy rendőrőrsöt, és megölték az ott tartózkodó 21 alkalmazottat, folyamatosan lőnek további rendőrségi és kormányzati épületeket Bagdadban, illetve a fővároshoz közeli településeken. Szombaton 30 embert végeztek ki a felkelők egyik fellegvárának számító Szamarrában, miután az amerikaiak bejelentették, hogy elfoglalták a várost. A brit csatorna elemzése szerint a felkelők azért lendültek támadásba, mert az amerikai hadsereg Fallúdzsa lerohanására készül. Fallúdzsa a felkelők egyik legfontosabb központja.

A szövetségi erők annak ellenére készülnek a város lerohanására, hogy állítólag öngyilkos merénylők százai várják készenlétben a katonákat. A The Sunday Times szerint aláaknázott hidak és házak, valamint méregtöltettel ellátott rakéták várják az amerikai inváziós haderőt az iraki ellenállás gócpontjában, Fallúdzsában. A The Sunday Times tudósítója szerint az ellenállók állításait nem lehet hitelt érdemlően bizonyítani. Hozzátette viszont: az utcákon valóban vastag, fekete kábelkötegek futnak a városközpont felé, utalva arra, hogy a házakat bombacsapdákká változtatták.