A szavazógépek miatt vizsgálódnának a demokraták

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot kezdeményezett három demokrata párti képviselő az Egyesült Államokban, mert szerintük egyes körzetekben hibás végeredmény született a november 2-i elnökválasztáson a szavazatszámláló gépek hibája miatt. Állítólag volt olyan szavazókör, ahol George W. Bush újraválasztott republikánus elnök úgy kapott közel 4 ezer szavazatot, hogy összesen 800 bejegyzett szavazó volt. A képviselők ugyanakkor megjegyezték: nem a választás végeredményét kérdőjelezik meg, csak szeretnék elkerülni, hogy hasonló hibák felmerüljenek a jövőben.
Vágólapra másolva!
Irak miatt haragszanak Bushra a magyarok/itthon/20041104irak.htmlHogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Az elektronikus szavazógépeknél tapasztalt rendellenességek kivizsgálást kérte három amerikai törvényhozó a legfőbb állami számvevőszéktől (GAO) a Wired News internetes honlap vasárnapi beszámolója szerint. Florida, New York valamint Michigan állam demokrata párti képviselői a november 2-i elnökválasztások után napvilágra került esetekkel indokolják kérésüket. Az Ohio állambeli Columbus egyik elővárosának szavazókörzetében a gép 3983 szavazattal többet könyvelt el George Bush elnöknek, holott a körzethez csak 800 bejegyzett szavazó tartozik. Bush valójában 365, John Kerry pedig 260 szavazatot kapott. Az Ohio államban használt elektronikus szavazógépek az illinoisi Danaher Controlls cég termékei.

Észak-Carolinában az UniLect cég gépei 4500 szavazatot "veszítettek el", miután a leadott voksok meghaladták a memóriakártyák tároló kapacitását. Floridában a postai úton érkezett szavazatok számlálását végző gépekkel akadtak gondok. Az Election Systems and Software programja 32 ezer voks összesítése után az összeadás helyett a szavazatok kivonásába fogott. A választási illetékesek már két éve tudtak a gondokról, de a cég nem javította ki a hibát a választásokig. Egyes floridai és ohiói választók a Wired News szerint arra panaszkodtak, hogy John Kerry demokrata párti jelöltre leadott voksukat a gép vagy nem regisztrálta, vagy pedig George Bush elnökre leadott szavazatként jelenítette meg az ellenőrzőlapon.

Robert Wexler, John Conyers és Jerrold Nadler levelükben arra kérték a GAO-t, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a szavazógépek és a választáson használt egyéb új technikák hatékonyságát, járjon utána, miként reagáltak a választási tisztségviselők a felmerült nehézségekre, valamint tegyen javaslatot a hibák kijavítására. A képviselők jelezték, hogy nem akarják a szavazatok országos újraszámlálását, és nem a választási eredmény megváltoztatásának a céljával kérik a vizsgálatot: csak fogyatékosságok feltárását és kijavítását szeretnék, hogy azok ne csorbíthassák a jövőbeli választások hitelességét.