Három brit katona meghalt Irakban

Vágólapra másolva!
A három áldozat a hírhedt skót Black Watch ezred tagja volt. Az általában igen kemény feladatokra bevetett alakulatból egy páncélosokkal megerősített, kiszolgáló személyzettel együtt 850 főt számláló zászlóaljat - súlyos belpolitikai viták közepette - a múlt héten vezényeltek át a viszonylag biztonságosnak tartott dél-iraki brit megszállási övezetből több száz kilométerre északra, Bagdad közelébe, amerikai kérésre.
Vágólapra másolva!

Adam Ingram hadseregügyi államminiszter a BBC-nek a részleteket ismertetve elmondta: összehangolt akcióról volt szó, amelyben először a Black Watch egy ellenőrzőpontjánál egy pokolgépet rejtő gépkocsi vezetője robbantotta fel magát, majd messzebbről aknatüzet is zúdítottak a körzetre. Ingram közölte: a három halálos áldozat mellett "számos" sérültje is volt a rajtaütésnek. A támadásban meghalt egy iraki tolmács is, nyolc brit katona pedig könnyebben megsérült.

A Black Watch átvezényelt katonái az Eufrátesz folyó keleti partján teljesítenek járőrszolgálatot, megakadályozandó további felkelő erők beszivárgását az iraki lázadás gócpontjává vált Fallúdzsa városába. A Bagdadtól mintegy 30 kilométerre délre kiépített brit katonai tábort eddig is naponta több, főleg aknavetőkkel elkövetett támadás érte.

A csütörtökön bejelentett veszteségek után minden bizonnyal komoly bírálatözön vár a brit kormányra. A haderő-átcsoportosítást már eddig is súlyos kritikák érték még a kormányzó Munkáspárt soraiból is; sokan azzal vádolták Tony Blair kormányfőt, hogy az amerikai kérés teljesítésével George Bush választási kampányát támogatta.

A csütörtökön bejelentett halálesetekkel 71-re emelkedett a háború tavaly márciusi kezdete óta Irakban meghalt brit katonák száma. Nagy-Britannia 45 ezer fős haderővel vett részt a háborúban; jelenleg mintegy 7 ezer brit katona állomásozik Irakban.