Budapest a világ hatodik legsikeresebb városa

Vágólapra másolva!
Budapest a világ legjobban vezetett városai között található - derül ki a Jones Lang Lasalle ingatlanszakértő-iroda felméréséből, amelyben a világ 33 városának működését vizsgálta. A nemzetközi cég a városvezetés egységességét, autonómiáját, stabilitását, eredményességét és hatékonyságát, valamint a település marketingjét vette górcső alá.
Vágólapra másolva!

A a Jones Lang Lasalle ingatlanszakértő-iroda felmérése szerint Budapest a hatodik legsikeresebb a vizsgált városok között. Csak Szingapúr, Barcelona, Dubai, New York és Sanghaj előzi meg a magyar fővárost, amely olyan világvárosokat előzött meg, mint például London, Párizs, Peking, Moszkva vagy éppen San Francisco. Budapestet a marketingje szerint a hetedik helyre sorolta a felmérés a 33 várost felvonultató mezőnyben. Itt New York végzett az élen Sanghaj és Barcelona előtt.

A Jones Lang Lasalle meghatározása szerint egy sikeresen vezetett város egységes közigazgatással, valamint autonóm, stabil, eredményes és hatékony városvezetéssel rendelkezik. A kutatás külön kiemeli Budapestet, amelynek önkormányzata különösen nagy fokú autonómiával rendelkezik Stockholmhoz hasonlóan, vagyis a forrásaival szabadon rendelkezhet, beruházásairól saját hatáskörében dönthet. A felmérés szerint az említett két városon kívül jelentős még New York, Tokió, Dubai és Szingapúr vezetésének önállósága pénzügyi és politikai téren, míg például Londonnak, Berlinnek vagy Bangkoknak szűk a mozgástere. A felmérés kritizálja Varsó marketingjét, amely a ranglista végén található ebben az összevetésben.

Fotó: EPA
Szingapúr, a sikerváros

Az volt a felmérés készítőinek célja, hogy meghatározzák a vizsgált városok versenyképességét, amelyből megjósolható, hogy mely települések lesznek nyertesei és melyek vesztesei a világvárosi státuszért folytatott küzdelemben.

A budapestiek véleménye a városukról nem ilyen kedvező. A Szonda Ipsos októberi felmérése szerint a fővárosi önkormányzatnak számos problémát kellene megoldania, elsők között például a tömegközlekedésen, a köztisztaságon (ezen belül a kutyapiszok), valamint az utak állapotán kellene javítaniuk.