Bush győzelmét elismerte ellenfele is

Vágólapra másolva!
George W. Bush a következő négy évben is az USA elnöke lesz. Ellenfele, John Kerry gratuált a republikánus jelöltnek és hivatalosan is elismerte vereségét. A végeredményre még várni kell, de a demokraták nem követelnek már újraszámlálást.
Vágólapra másolva!

John Kerry telefonon gratulált Bushnak választási győzelméhez. Ezzel egyértelművé vált a republikánus jelölt győzelme. Az újraválasztott elnöknek még várnia kell a hivatalos eredményhirdetésre, de a demokraták már nem akarnak Ohioban újraszámlálást. A Fehér Házban már Kerry telefonja előtt néhány órával kihirdették Bush győzelmét.

John Kerry Bostonban lépett hívei elé, ahol hivatalosan is elismerte ellenfele győzelmét. A szenátor megköszönte a neki és a pártjának nyújtott támogatást és biztosította az amerikaiakat, hogy a következő időben szenátorként is az ország egyesítésén fog dolgozni.

Összefogásra buzdította az amerikaiakat George Bush elnök szerdán választási győzelme után mondott első beszédében, amelyben elismerően szólt John Kerry szenátorról és a terrorizmus elleni harc rendületlen folytatását ígérte.

Az elnök kijelentette, hogy a választók történelmi győzelmet arattak. Amerika döntött, és a belé vetett bizalom mélyen meghatotta. Bush elismerően szólt ellenfeléről, aki telefonon gratulált neki. Bush a szenátor gesztusát méltóságteljesnek nevezte.

Az újraválasztott elnök kijelentette, hogy Amerika fényes jövő előtt áll és céljai eléréséhez széles körű támogatásra van szüksége. "Mindenkire szükségem van, azoknak a támogatását is kérem, akik ellenfelemre szavaztak és mindent meg fogok tenni bizalmuk elnyeréséért" - hangoztatta.

Card szerint Bush "legalább 286 elektorral" nyerte meg a választást, a Bush-Cheney kampánycsapat ugyanis azon államok elektorait is Bush elnöknek adta, ahol még nem nincs hivatalos végeredmény, de Bush vezet. Az eredményt elismerte Kerry is.

A választásnak egyelőre nincsen hivatalos végeredménye, mert még több államban tart a szavazatok összeszámlálása. George Bush azonban az eddigi eredmények szerint megnyerte a választásokat, ezt ellenfele is elismerte.

Ohio államban még tart az ideiglenes, és a távollétükben szavazók voksainak összeszámlálása. Ohio hivatalosan csak 11 nap múlva hirdet eredményt.

A választási győzelemért az úgynevezett ingadozó államokban folyt a legélesebb küzdelem. A 2000-es választásokat eldöntő Florida végül Bushé lett. A republikánus jelölt egyébként főleg Délen és a Közép-Nyugaton tarolt. Kerry a keleti part hagyományos jenki államaiban, a Nagy Tavak környéki iparvidékeken és a nyugati parton aratott győzelmet. A papírforma érvényesült a két legfiatalabb tagállamban: Alaszkában Bush, Hawaiin pedig Kerry lett a győztes.

Ohió állam törvényei szerint a választás után 11 napot várni kell, amíg az ideiglenes és a távollétben leadott szavazólapokat is összeszámlálják, ez körülbelül 250 000 szavazatot jelent. Ken Blackwell, Ohio belügyminisztere azt javasolta, hogy az összes szavazat összeszámlálásáig "mindenki vegyen egy nagy levegőt, és nyugodjon le". Ideiglenes szavazatoknak azok a voksok számítanak, amelyeket csak akkor vesznek figyelembe, ha nagyon szoros az eredmény, mert valamilyen probléma volt a szavazók regisztrációjakor.

Egyelőre nem hirdetett eredményt Iowa, ahol elromlottak a szavazatszámláló gépek, és eleve késve kezdték meg a távol lévők szavazatainak összeszámlálását. Szintén nincs még hivatalos győztes Új-Mexikóban, Wisconsinban és Nevadában.

John Kerry demokrata elnökjelölt beszédében elmondta, hogy mindaddig nem adta fel, amíg a matematikai lehetőség fennált a győzelemre, de miután Ohióban a szavazatszámlálók a voksok nagyrészét összeszámolták, beismerte vereségét.

Edwards alelnökjelölt a bostoni demokrata főhadiszállás előtt összegyűlt embereknek azt mondta: "Évekig vártunk a győzelemre, úgyhogy tudunk még egy éjszakát várni." Edwards ígéretet tett arra, hogy bíróságon támadják meg a vitatható módon összeszámlált szavazatokat - ez szintén elhúzhatja a végleges eredményhirdetést.

A választás republikánus előretörést hozott a törvényhozásban is. Eddigi szoros többségük mellé a republikánusok újabb szenátori helyeket szereztek. Az állás jelenleg 53 republikánus és 44 demokrata szenátori hely. A többséghez 51 mandátum szükséges. A kongresszusban szintén visszaszorultak a demokraták: a republikánusok 228, a demokraták 198 képviselőt juttattak be az eddigi eredmények szerint.

Az elnökválasztás mellett egyes tagállamok választópolgárainak más, helyi kérdésekben is szavazni kellett. 11 államban arról kérdezték a polgárokat, hogy legyen-e népszavazás vagy alkotmánymódosítási szavazás a melegek házasságkötésének engedélyezéséről.

A kaliforniai választóknak összesen 16, az államukat érintő kérdésről kellett dönteniük. Ezek közt szerepelt többek közt az őssejtkutatás engedélyezése. Montanában a marihuána orvosi célú felhasználásához kérték a választók hozzájárulását. Floridában az volt a kérdés, hogy értesítsék-e a fiatalkorú lányok szüleit, mielőtt megszakítják terhességüket. Tizenegy más államban szerencsejátékkal kapcsolatos jogi kérdésekről kellett döntenie a választópolgároknak.