Hó és eső zúdult Olaszországra

Vágólapra másolva!
Havazás és eső okoz gondokat Olaszországban. A magasabb hegyekre hó, a városokra pedig eső zúdult: Velencében az utóbbi napokban 130 centiméterrel emelkedett meg a vízszint. Nápoly környéke kivételével - ahol továbbra is száraz az idő - az ország szintre összes tartományában jelentős közlekedési fennakadásokat és károkat okoztak az esők.
Vágólapra másolva!

Észak-Olaszországban a magasabb hegyekben erőteljesen havazott a hétvégén, miközben a kiadós esőzések Velencében és Közép-Olaszországban okoztak gondokat. Velencében az átlagos szinthez mérten 130 centimétert emelkedett a víz, s az óváros csaknem 80 százaléka csak gumicsizmában volt járható vasárnap. Ugyanakkor az esőfelhők délre, Közép-Olaszország fölé húzódtak, miközben Nápolyban és a déli országrészben nappal 28-30 fokos meleget is mérnek az Afrikából érkező forró légáramlatoknak köszönhetően.

A meteorológusok csak keddtől, a többnapos ünnep után jósolnak szárazabb időt az olaszoknak, de ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy alaposan leesik a hőmérő higanyszála. A kiadós esőzések mindenestre már most jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat okoztak Toscana, Piemonte, Emilia Romagna, Liguria, Lombardia, Veneto, Friuli Venezia Giulia és Trentino Alto Adige tartományokban. Vasárnap elsősorban Bergamo, Brescia, Lecco és Sondrio körzetében voltak kiadós esőzések és viharok. A Nápolyi-öbölben ugyanakkor az erős szél miatt akadozik a kompközlekedés, de egyelőre csak a gyorshajók járatait kellet beszüntetni.