Megnyitották Ho Shi Minh titkos bunkerét

Vágólapra másolva!
Megnyitották a turisták előtt Hanoiban azt a titkos bunkert, ahol a vietnami háború alatt Ho Si Minh elnök és az ország legfelső vezetése átvészelte az amerikai bombázásokat. A titkos alagutak többsége azonban - amelyekről senki sem tudja pontosan, hogy hová is vezetnek - változatlanul zárva marad a látogatók előtt.
Vágólapra másolva!

A turisták is látogathatják mostantól azt a hanoi bunkert, ahol a vietnami háború alatt Ho Si Minh elnök és az ország vezetői átvészelték az amerikai bombázásokat. Az óvóhely tíz méter mélyen van, s a 60 centiméter vastagságú falak még telitalálat esetén is képesek megvédeni a benntartózkodókat - írja a Travel.NEWS című orosz nyelvű portál. A bunkert, amely egy bonyolult földalatti alagútrendszerhez kapcsolódik, még 1967-ben építették szovjet szakértők segítségével. A közelmúltig a létesítmény a vietnami honvédelmi tárca tulajdona volt, ám miután a minisztérium új székházba költözött, átadta az objektumot Hanoi városának.

A turisták csak a létesítmény kis részébe kapnak bebocsátást, a titkos alagutak többsége változatlanul zárva marad a látogatók előtt. Senki sem tudja, hogy hová is vezetnek a földalatti járatok, ám helyi pletykák szerint az alagutakon keresztül egyenesen Ho Si Minh mauzóleumába lehet eljutni. A bunkerban a turisták megszemlélhetik a régi katonai térképeket, a katonai főparancsnokság ülésein készült fotókat, valamint a háború alatt használt ósdi telefonkészülékeket.