Buttiglione félreáll, Kovács könnyebb feladatot kaphat

Vágólapra másolva!
A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy Barroso, az Európai Bizottság kijelölt elnöke két biztosjelöltet lecserél, háromnak - köztük Kovács László energiaügyi jelöltnek - más feladatot ad. Szombaton az ultrakonzervatív nézetei miatt viták kereszttűzébe került olasz Buttiglione biztosjelölt közölte: félreáll, hogy megalakulhasson a Barroso vezette bizottság.
Vágólapra másolva!

Uniós diplomaták azt várják, hogy a holland Neelie Kroes (versenyügyek), Kovács László (energiaügyek) és a dán Mariann Fischer Boel (mezőgazdaság) biztosjelölt "könnyebb feladatot" kap az új összetételű Európai Bizottság kijelölt elnökétől, José Manuel Barrosótól - írta szombaton a Süddeutsche Zeitung német liberális lap.

Keddtől már nem Kovács lesz a külügyminiszter/itthon/20041029november1.html

Az újság úgy tudja, hogy a konzervatív nézetei miatt hevesen bírált olasz biztosjelöltön, Rocco Buttiglionén kívül Barroso a lett Ingrida Udre helyére is új jelöltet akar. Udréről hazájában azt mondják, hogy adománybotrányba keveredett. "Ez minden ügy közül a legrosszabb. Orosz olajpénzekből pártot vásárolt magának" - közölte a Süddeutsche Zeitunggal Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke.

Lévai Katalin az EP szocialista frakciójának magyar képviselője szombaton, Egerben azt mondta: lehetséges, hogy a magyar energiaügyi biztosjelöltet, Kovács Lászlót más tárca vezetésével bízzák meg. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és maga Kovács László is elfogadhatónak tartja - mondta, hozzátéve, hogy Kovács jelölése ellen a zöldek és a liberálisok emeltek kifogást.

Szintén a Süddeutsche Zeitung értesülése, hogy José Manuel Barroso Rocco Buttiglione helyett a görög Sztavrosz Dimaszra bízná a bel- és igazságügyi tárcát. Silvio Berlusconi olasz kormányfő mindenesetre azt követeli, hogy ne Buttiglione legyen "az egyetlen áldozati bárány".

Az európai alkotmány pénteki római aláírása teljes egészében az Európai Bizottságban és a testület körül dúló hatalmi harc jegyében zajlott - állapította meg hétvégi számában a müncheni lap. Schröder német kancellár Rómában úgy nyilatkozott, hogy nincs válság, ha a névsor körüli huzavonát két héten belül megoldják.