Horvát kamionsofőrt vettek őrizetbe Irakban

Vágólapra másolva!
Az amerikai katonák őrizetbe vettek Irakban egy horvát állampolgárságú kamionsofőrt, aki az átlagos turista érdeklődését jócskán meghaladó információkat gyűjtött - közölte pénteken a Zágrábban működő amerikai nagykövetség.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomáciai képviselet közleménye szerint a Damir Mikulic nevű horvát kamionsofőrt harminc napja tartja fogva Irakban azon az amerikai katonai támaszponton, ahol "az értékesnek" számító foglyokat őrzik. A horvát állampolgár "él és kiváló egészségnek örvend", ügyét az iraki és a sok nemzetiségű haderő tisztjeiből álló bizottság vizsgálja.

Horvátország azt követően kért hivatalos tájékoztatást az Egyesült Államoktól Mikulic sorsáról, hogy a horvát sajtó megírta: az amerikai katonák kémkedés vádjával őrizetbe vették Irakban a kamionsofőrt. A sajtóban megjelent cikkek szerint Mikulic videofelvételeket készített amerikai katonai támaszpontokról, kiképzési gyakorlatokról.

A zágrábi amerikai nagykövetség közlemény úgy fogalmazott, hogy azt gyanítják, Mikulic olyan információkat gyűjtött katonai járművekről, illetve személyekről, amely információk jócskán meghaladják egy átlagos turista érdeklődését.