Háborús hősből harcos pacifista

Vágólapra másolva!
Kerry tapasztalt politikus, ő a rangidős demokrata a szenátusban, ahol 20 éve folyamatosan jelen van. Háborús kitüntetései is előnyére válhatnak a választás alatt, jóllehet sokan tartanak attól, hogy a keleti parti jogász stílusát nem kedvelik majd a déli és nyugati szavazók. Kerryt ellenfelei előszeretettel bélyegzik kétszínűnek. Erre főként az szolgáltat alapot, hogy 2002-ben igennel szavazott a szenátusban az iraki háborúra, a kampányban viszont pont emiatt támadja hevesen Busht.
Vágólapra másolva!

John F. Kerry decemberben volt 60 éves, fehér, keleti-parti, középosztálybeli családból származik. Coloradóban született, de Massachusettsben nevelkedett. Édesapja önkéntesként szolgált a második világháborúban a légierőnél, édesanyja a Forbes-dinasztia tagja. Kerry a jó hírű Yale Egyetem jogi karán szerzett diplomát, majd édesapjához hasonlóan ő is beállt katonának.

A tengerészetnél szolgált, és kiképzése után Vietnamba irányították. A Mekong folyó deltájában egy kisebb hadihajót irányított. Több harci bevetésben is részt vett, és számos kitüntetéssel szerelt le. Az elismerések ellenére megutálta a háborút, és hazatérve bekapcsolódott a háborúellenes kampányba. Ő lett a szóvivője a Vietnami Veteránok a Háború Ellen nevű szervezetnek, és ebben a minőségében 1971-ben vállalt először országos figyelmet keltő politikai szerepet. A szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán a veteránok nevében ő képviselte a pacifista oldalt. Ezüst és Bronz Csillaggal, illetve három Bíbor Szívvel kitüntetett egyenruhájában többek között a következőket mondta akkor: "Hogyan mondhatnánk katonáinknak, hogy az utolsó emberig harcoljatok, ha egy elhibázott háborúba küldtük őket?"

Míg katonaéveikkel kapcsolatban Busht a vitenami háborúból való kimaradása, Kerryt pacifizmusa miatt támadják, amivel - ellenzői szerint - elárulta volt bajtársait.

A pacifista agitáció után tanult szakmájának megfelelően ügyvéd lett. Legnagyobb eredménye az volt, amikor elérte egy védence felmentését, akit első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek gyilkosságért. Később megyei ügyész lett Middlesexben.

Politikai karrierje 1982-ben kezdődött, ekkor Massachusettes állam alkormányzójává választották. 1984-ben indult először szenátusi választáson, és rögtön győzött. Azóta már négyszer választották újra, utoljára 2002-ben. Ezzel ő az egyik legrégebben aktív demokrata az amerikai törvényhozás felsőházában.

Számos jelentős szenátusi akcióban vett részt, a választások finanszírozási reformjától kezdve az Oliver North nevével fémjelzett "Irángate"-en keresztül a BCCI Bankbotrányig.

Kétszer nősült, első házasságából két lánygyermeke született. 1995-ben kötött másodszor is házasságot. Új felesége Teresa Heinz Kerry, akinek előző férje is demokrata szenátor volt, és 1991-ben repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Teresa Mozambikban született, Európában végezte iskoláit, és az ENSZ-nél kapott munkája miatt költözött az USA-ba, ahol különböző emberjogi- és nő-mozgalmakban hívta fel magára a figyelmet. Férjétől 500 millió dolláros rendkívüli vagyont örökölt, melyből számos jótékonysági akciót szervezett már. A demokrata elnökjelölt - felesége révén - a leggazdagabb amerikai politikusok közé tartozik.

Kerry a kevésbé esélyes jelöltek közé számított az előválasztások előtt. Sokan attól tartottak, hogy nem elég karakteres, politikája túlságosan közel van Bushéhoz, és zárkózott, keleti parti jogász stílusa nem lesz szimpatikus a déli és nyugati szavazóknak, akik rendszerint a hagyományos elit képviselői ellen szavaznak.

Elnökjelölti kampánya is nehezen indult, de miután kirúgta kampányának vezetőjét, és új menedzserével közvetlenebb és érthetőbb üzenetek megfogalmazásán kezdett dolgozni, rendkívüli győzelmet aratott Iowában. Azóta előszeretettel hívatja magát "keljfel Kerry"-nek (Comeback Kerry), ami egyértelmű utalás Bill Clinton 1992-es - sikeres - kampányára, amikor hasonló helyzetből nyert. Clintont akkor "keljfeljancsi"-nak (Comeback Kid) nevezték.

Érdekes párhuzamok fűzik egy másik népszerű volt demokrata elmnökhöz, John F. Kennedyhez is. Mindketten massachusettsi szenátorként kezdték a nagypolitikát, mindketten katolikusok és még nevük kezdőbetűi is megegyeznek.

A jogászból lett politikus főként az iraki háború miatt támadja Busht. Ellenzői ezért kétszínűséggel vádolják, mivel 2002. októberében igennel szavazott a háború indítását lehetővé tevő kongresszusi határozatra. Ezekre a vádakra így válaszolt a Rolling Stone magazinnak adott interjújában: "Ki várta volna azt, hogy George Bush ennyire elbassza? Azt hiszem senki."