Feltételezett merénylőket tartóztattak le Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség csütörtökön kihallgatás céljából letartóztatott tizenhárom személyt, akik a gyanú szerint kapcsolatba hozhatók azzal az iszlám szélsőségeseket tömörítő csoporttal, amelyik merényletet tervezett a mozlim terroristák ügyében eljáró spanyol bíróságok épületei ellen.
Vágólapra másolva!

Egy neve elhallgatásához ragaszkodó rendőrségi szóvivő elmondta, a marokkói és algériai származású terheltek közül nyolcat három spanyol városban fogtak le, további öt már spanyol fogdában ült. A hatóságok nagy mennyiségű dokumentumot, továbbá videofelvételeket és arab nyelvű hangkazettákat foglaltak le Madridban, Cádizban és Valenciában végrehajtott házkutatások során.

Mint az a spanyol rendőrség informátorai révén korábban ismertté vált, mozlim szélsőségesek azt tervezték, hogy egy féltonnányi Goma 2 típusú robbanóanyaggal megrakott teherautóval nekiszáguldanak a spanyol nemzeti bíróság Madrid belvárosában álló épületének. Így akartak volna végezni azokkal a bírákkal, akik a Spanyolországban elfogott iszlám terroristáknak, köztük a márciusi madridi vonatmerényletek tetteseinek ügyét tárgyalják.

A tervezett merénylet ügyében a múlt héten tizennyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe. A főkolompos, az algériai származású Mohamed Asraf Svájcban rács mögé került az alpesi országba való illegális beutazása miatt. Spanyolország a múlt héten kérte az észak-afrikai arab kiadatását a svájci hatóságoktól terrorista tevékenység kifejtésének vádja alapján.