Az iraki női foglyok szabadságát kéri a brit túsz

Vágólapra másolva!
Az iraki brit túsz, Margaret Hassan az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban sugárzott videofelvételen ismét azért könyörgött, hogy bocsássák szabadon az iraki börtönökből a női foglyokat és Nagy-Britannia vonja ki csapatait az arab országból.
Vágólapra másolva!

A felvételen a CARE International igazgatónője szemmel láthatóan megrettenve sürgette, hogy a segélyszervezet zárja be iraki irodáit. A CARE International igazgatónője elrablása - október 19 - óta szünetelteti tevékenységét. "Kérem, ne hozzák a katonákat Bagdadba... Kérem, engedjék el a női foglyokat is a börtönökből" - mondta Margaret Hassan.

Az 59 éves asszony szemmel láthatóan rettegve nézett a kamerába, miközben könnyeit nyelve ezt közölte. Fekete trikót viselt. A kettős - brit és iraki - állampolgárságú Margaret Hassant egy héttel korábban rabolták el. Eddig egyetlen csoport sem vállalta a túszejtést.

Nagy-Britannia szerdán amerikai kérésre megkezdte mintegy 800 katonája átirányítását Bagdadba Irak déli részéből a felkelők elleni támadásokkal szembeni hatékonyabb fellépés céljából.

Margaret Hassan előzőleg egy másik videofelvételen volt látható, amelyen Tony Blair brit kormányfőhöz könyörgött: vonják ki a brit csapatokat Irakból és ne vezényeljenek át katonákat Bagdad térségébe. Az asszony mindkét felvételen egyedül volt, semmi sem utalt elrablói kilétére.

A CARE igazgatónője a második brit állampolgár, akit túszul ejtettek Irakban. Honfitársát, Kenneth Bigleyt két amerikai munkatársával együtt rabolták el és végezték ki.