Saron kitart a Gázai kivonulás mellett

Vágólapra másolva!
Eltökéltségét hangoztatta Ariel Saron izraeli kormányfő a Gázai övezetből való kivonulás mellett az izraeli parlament előtt mondott hétfői beszédében.
Vágólapra másolva!

"Biztos vagyok abban, hogy a kivonulás erősíteni fogja Izraelt, és lehetővé teszi az ország számára létfontosságú területek megtartását" - mondta a kormányfő a mind a 21 gázai övezetbeli és további négy ciszjordániai zsidó telep felszámolását kilátásba helyező terv parlamenti vitájának kezdetén. A beszédet többször is közbekiabálások szakították meg.

Ariel Saron kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a kivonulás nyomán mérséklődnek a palesztinok és az izraeliek közötti ellentétek, figyelmeztetett azonban arra: a konfliktust önmagában nem oldja meg. "A kivonulási terv nem helyettesítheti a béketárgyalásokat" - szögezte le.

Az izraeli parlament várhatólag kedden szavaz a négyszakaszosra tervezett kivonulási terv első szakaszáról. Izraeli becslések szerint Ariel Saron 65-68 képviselő támogató szavazatára számíthat a 120 fős kneszetben.

Saron: Nincs helye a széthúzásnak

Irán mindent elkövet annak érdekében, hogy atomfegyverhez jusson - jelentette ki a kormányfő a Gázai övezetből való kivonulást célzó tervének vitaindítójában. Saron egyúttal azzal vádolta Teheránt, hogy hatalmas terroristahálózatot akar kiépíteni Szíriával és Libanonnal karöltve.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta: amikor Izraelnek ennyi veszéllyel kell szembenéznie, nincs helye a széthúzásnak az országban. Ugyanakkor kijelentette, hogy Izrael elég erős ahhoz, hogy megvédje önmagát és keményen lecsapjon ellenségeire. Saron ezzel is próbálta meggyőzni azokat a jobboldali és szélsőjobboldali képviselőket, akik a kneszetben meg akarják torpedózni kivonulási tervét.