Rugova pártja nyerte a koszovói választást

Vágólapra másolva!
Ibrahim Rugova koszovói elnök pártja nyerte a szombati tartományi parlamenti választást Koszovóban. A részeredmények szerint a Koszovói Demokratikus Szövetség a szavazatok 45,3 százalékát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A hivatalos részeredmények azt igazolják, hogy Ibrahim Rugova koszovói elnök mérsékelt irányvonalat képviselő pártja, a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) nyerte meg a szombati tartományi parlamenti választást. A központi választási bizottság és a választást lebonyolító pristinai EBESZ-központ szerint az LDK a szavazatok 45,30 százalékát szerezte meg, míg Hasim Thaqi Koszovói Demokrata Pártja (PDK) a második helyen végzett a voksok 28,65 százalékával. A Ramus Haradinaj vezette Szövetség Koszovó Jövőéért (AAK) nevű pártra a voksok 8,28 százaléka jutott, míg a Veton Suroi publicista által júliusban alapított Ora nevű párt 6,26 százalékot kapott.

A részvételi arány 51,11 százalékos volt. Mivel a kétszázezres szerb szavazótábor teljes mértékben bojkottálta a választást, az a következtetés vonható le, hogy az albánok lakta körzetekben a részvételi arány kimondottan magas volt. A hivatalos végeredmény csak a hét végén várható.

Valószínű, hogy marad a választás után is a nemzetközi közösség nyomására megalkotott hatalommegosztási képlet: az LDK-é marad a tartományi elnöki és a parlamenti elnöki szék, míg PDK-s lesz a kormányfő. Ugyanakkor előállhat olyan helyzet is, hogy az Ora hat százalékával a "mérleg nyelve" lesz, amennyiben a végeredmények érdemben nem változnak a részadatokhoz képest.