Karzai áll nyerésre az afgán választáson

Vágólapra másolva!
A szavazatok 89 százalékának összeszámlálása után Hamid Karzai államfő vezet az afgán elnökválasztáson. Az előzetes adatok szerint Karzai eléri majd a választás érvényességéhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot is. Hivatalos végeredmény csak az összes szavazat és a választási csalásokról szóló panaszok kivizsgálása után várható.
Vágólapra másolva!
Hamid Karzai

Elérte a matematikai küszöböt, azaz a választók több mint a felének a támogatását az október 9-i elnökválasztáson Hamid Karzai afgán államfő a vasárnap kora délután Kabulban nyilvánosságra hozott adatok szerint. A választási bizottság a szavazatok 89,6 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Karzai 4 105 122 szavazatot kapott. Mivel az összes érvényes szavazat számát becslésekkel 8 114 071 teszik, ez 54,9 százalékot jelent.

Fő riválisa, Junusz Kanuni 1,2 millióval 16,4 százalékon áll. A győzelemhez az összes érvényes szavazat fele plusz egy kell. Afganisztán történetének első elnökválasztását október 9-én tartották, de a szavazatszámlálási folyamat még tovább húzódik - a választási bizottság megerősítette, hogy mindaddig nem jelentik be a hivatalos végeredményt, amíg az összes szavazatot össze nem számlálják és ki nem vizsgálják a választási csalásokkal kapcsolatos bejelentéseket. Ugyanakkor Junisz Kanuni az újabb részeredmény vasárnapi bejelentése után közölte, hogy Karzai győzött.