A félős orvosok miatt egyre több a császármetszés

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint nem a várandós anyák kérése, hanem az orvosok félelmei miatt terjed a császármetszéssel végrehajtott szülések aránya - írja a Guardian. Nagy-Britanniában már minden negyedik újszülöttet császárral segítik világra. Az orvosok ugyanis sokszor akkor is a szikéért nyúlnak, ha az nem lenne feltétlenül szükséges, mivel tartanak tőle, hogy egy esetleges komplikáció után beperelnék őket a császármetszés elmulasztása miatt.
Vágólapra másolva!

Nem az anyák választása, hanem az orvosok félelmei miatt hozzák világra egyre gyakrabban császármetszéssel az újszülötteket - állítja a Guardian brit lap, a Cambridge-i egyetem most készült felmérésre hivatkozva. A természetes szülések aránya a brit és az ír szigeteken (a felmérés helyszínén) folyamatosan csökken, Nagy-Britanniában például már a szülések 28 százaléka császárral történik. A felmérés szerint azonban az esetek nagy többségében ezt nem az anyák kérik, hanem az orvosok döntenek róla: a brit kórházakban végzett császármetszéseknek mindössze 7 százalékát hajtják végre a szülő nő és nem az orvos döntése alapján.

A megkérdezett szülészek kétharmada mondta azt, hogy az esetleges komplikációk miatt indított kártérítési perek miatt választja a császárt. A császármetszést a brit orvosi előírások csak olyan nők esetében ajánlják, akiknél orvosi kockázatot jelentene a természetes szülés. Az orvosok mégis egyre gyakrabban sebészi eszközökkel segítik világra az újszülötteket. A megkérdezett 785 szülész többsége a bírósági procedúrától, karrierjének végétől és attól tart, hogy egy rosszul sikerült szülés után bekerülhet a médiába. Az orvosok félelme azonban a Guardian szerint alaptalan. A műhibák miatt indított perek száma ugyanis ötödével csökkent a brit szigeteken az előző évihez képest.

"Az orvosok úgy gondolkodnak, hogy még senkit nem pereltek be azért mert császárt hajtott végre, elmulasztása miatt viszont kerültek már bíróság elé" - mondta az eredményekről Helen Statham, a Cambridge-i egyetem kutatója. "A felelősségre vonástól való félelem ott van a levegőben, függetlenül attól, hogy valós vagy sem" - tette hozzá. Az úgynevezett "védő beavatkozások" - olyan kezelések, amelyek nem feltétlenül szükségesek, de védelmet nyújthatnak az orvosnak egy esetleges jogi felelősségre vonás esetén - az Egyesült Államokban a legelterjedtebbek - írja a Guardian. A lap által ismertetett felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy az ilyen operációk Európában is egyre gyakoribbak.