Újabb amerikai katonák bíróság előtt Abu Graib miatt

Vágólapra másolva!
Egy amerikai katonai bíróság előtt pénteken Bagdadban megkezdődött két újabb amerikai katona meghallgatása, akiket a hírhedt Abu Graib börtön iraki foglyainak fizikai és szexuális megalázásával vádolnak.
Vágólapra másolva!

Az egyik vádlott, Charles Graner - akinek rangját nem közölték, csak szakértőként jelölték meg, s akit egyik vádlott-társa "főkolomposnak" nevezett - 28 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat kínzás, tettlegesség, szeméremsértő cselekedetek és egyéb vádpontok miatt. Javal Davis őrmester, a másik vádlott felmentésért folyamodott, és perének elhalasztását kérelmezte.

Mindketten arra hivatkoztak, akárcsak az Abu Graib-botrány más szereplői, hogy parancsra cselekedtek, a foglyokat meg kellett "puhítaniuk" a kihallgatás előtt. Graner pere január 7-én, Davisé pedig február 1-én kezdődik. Mindketten tartalékosok.

Eddig három ítélet született az áprilisban kirobbant Abu Graib-botrány ügyében. Egy amerikai katonát májusban egyéves szabadságvesztéssel sújtottak, a katonai titkosszolgálat egy tagját szeptemberben nyolc hónapra ítélték, csütörtökön pedig egy szakaszvezetőt nyolcévi szabadságvesztésre ítéltek.