Azonosították a madridi merényletek irányítóját

Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség azonosította a Madridban elkövetett robbantásos merényletek feltételezett irányítóját, Allekma Lamarit. A 39 éves algériai férfi egyike volt annak a hét terroristának, akik három héttel a merényletek után felrobbantották magukat, miután a rendőrség fölfedezte a búvóhelyüket. Az ott talált tetemek közül eddig egyedül Lamariét nem sikerült azonosítani.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
A gyanúsítottak

A spanyol rendőrség azonosította a március 11-én Madridban elkövetett robbantásos merényletek feltételezett irányítóját, és ezzel fontos részlettel egészült ki a terrorista merényletekről rajzolt kép. A vasárnapi spanyol újságok beszámolói szerint a rendőrségnek géntesztek segítségével sikerült megállapítania Allekma Lamari személyazonosságát.

A 39 éves algériai férfi egyike volt annak a hét terroristának, akik három héttel a madridi merényletek után felrobbantották magukat, miután a rendőrség egy razzia során fölfedezte a búvóhelyüket. Az ott talált tetemek közül eddig egyedül Lamariét nem sikerült azonosítani. A férfi úgy került a gyanúsítottak közé, hogy egy a lakásban talált Koránon felfedezték az ujjlenyomatát. A szakértők végül a férfi szüleitől vettek nyálminták alapján azonosították Lamarit.

Az algériai férfit március 11. után az egész világon körözték. Érdekesség, hogy 1997-ben egyszer már rendőrkézre került spanyol földön, az algériai fundamentaista szervezet, a GIA elleni razzia során. Akkor kilenc évi börtönre ítélték, ám idő előtti szabadulása (2002) után még radikálisabb nézetek hirdetőjévé vált.

A madridi merényletek koordinálójának eddig a tunéziai Szerkane Ben Abdelmadzsidet hitték, aki szintén a hét halott között volt. "Meggyőződésünk volt azonban, hogy egy jóval tapasztaltabb terrorista keze van a dologban. Most már tudjuk, ki volt az" - idézték a lapok a rendőrség szóvivőjét. A 191 halálos áldozatot és mintegy 1500 sebesültet követelő madridi vonatrobbantások feltételezett értelmi szerzője, az egyiptomi Rabej Oszman asz-Szajed június óta egy olasz börtönben ül.