Továbbra is virágzik a prostitúció Európában

Vágólapra másolva!
Továbbra is virágzik a prostitúció Európában a különböző országok hatóságai közti szoros együttműködés ellenére - állapították meg a határokon átnyúló bűnözés éves konferenciájának résztvevői csütörtökön Monacóban. A prostitúció nem létezhetne a kelet-európai hatóságok körében tapasztalható korrupció és a tehetős nyugati piac nélkül - szögezte le Walter Schwimmer, az Európa Tanács volt főtitkára.
Vágólapra másolva!

A jelenséget a szerdán kezdődött tanácskozás egyik központi témájává emelte az Európai Unió legutóbbi bővítése, amelynek nyomán az unió tőszomszédságba került olyan, szegényebb kelet-európai országokkal, mint Románia, Bulgária vagy Albánia. Nem ritka, hogy a szegényebb kelet-európai országokban ötven dollárnak megfelelő összegért adják el a nőket emberkereskedőknek, akik azután ennek hússzorosáért adják tovább a kiszolgáltatottakat bűnszervezeteknek Nyugat-Európában. Másokat - egész fiatal lányokat is - állásajánlat ígéretével hitegetnek, majd adnak el.

A prostitúcióra kényszerített vagy emberkereskedők kezére juttatott nők nagy része fiatal. Egy 40 európai országban készült felmérés szerint 69 százalékuk a 19 és 26 év közöttiek közül kerül ki - mutatott rá Stephen A. Schmerbeck, az Interpol speciális bűnüldözési egységének igazgatója. Sokkal sokszínűbb annak a csoportnak a kor- és származás szerinti összetétele, akik önként válnak prostituáltakká.

A nyugat-európai bűnüldöző szervek szakértői együttműködéssel és tapasztalataikkal segítik keleti kollégáikat. Sophie Jekeler, a Prostitúció Elleni Európai Hálózat elnöke ugyanakkor rámutatott: az európai bűnüldöző hatóságok együttműködését nehezíti az országok jogrendszereinek különbözősége, ami megnehezíti a prostitúcióhoz kapcsolódó emberkereskedelemben részt vevők bíróság elé állítását. Emellett háttérbe szorul a jelenség kezelése amiatt is, hogy a kormányok nagyobb hangsúlyt fektetnek az illegális bevándorlás elleni harcra, ami elvonja az erőforrásokat a prostitúció elleni küzdelemtől - tette hozzá.