Az európai szocialisták frakcióvezetője megvétózná a Barroso-bizottságot

Vágólapra másolva!
Az egész Barroso-bizottság megvétózásával fenyegetőzött az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője. Martin Schulz azt nehezményezte, hogy Barroso továbbra is kiáll a bizottsági meghallgatáson leszerepelt Rocco Buttiglione mellett. A szocialisták azért is dühösek, mert Barroso csak sajtónyilatkozatokkal üzenget, és nem megy személyesen az EP-be. Szakértők szerint nem biztos, hogy a frakcióvezető rá tudja venni a szocialistákat a bizottság tényleges elutasítására. Ugyanakkor a frakció vezetői jelezték: nem bánnák, ha Kovács Lászlónál felkészültebb ember kapná az energetikai biztosi tisztet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője csütörtökön megfenyegette a következő Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót: ha továbbra is kitart a viták kereszttüzébe került olasz jobboldali politikus, Rocco Buttiglione bel- és igazságügyi biztosi kinevezése mellett, a szocialisták a bizottság ellen fognak szavazni az Európai Parlament október 27-i ülésén.

Buttiglione azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy az EP-bizottsági meghallgatásán betegségnek nevezte a homoszexualitást, és őskonzervatív nézeteket hangoztatott a nők szerepéről. Az emberi jogi bizottság nem fogadta el Buttiglione beszámolóját, a jogi bizottság viszont alkalmasnak találta az igazságügyi biztosi tiszt betöltésére.

A szocialista frakcióvezető, Martin Schulz német szociáldemokrata képviselő brüsszeli sajtóértekezletén leszögezte: nem tudják elfogadni Buttiglione kijelentéseit, de Barroso magatartását sem, aki szerinte elfogadhatatlan módon kezeli a kérdést.

Schulz mindenekelőtt azért kárhoztatta a következő Európai Bizottság vezetőjét, mert Barroso különböző sajtónyilatkozatokban állt ki biztosai mellett, és nem jött el személyesen az Európai Parlamentbe, hogy maguknak a képviselőknek magyarázza el álláspontját. "Nem vagyunk hajlandóak nyilatkozatok útján vitatkozni az elnökkel" - szögezte le, hozzátéve: ha Buttiglione tárcáját illetően nem történik semmiféle változás, akkor ő azt javasolja majd képviselőcsoportjának, hogy "ne adjanak kitöltetlen csekket" a Barroso-bizottságnak.

A szocialisták a maguk 200 képviselőjével a második legnagyobb frakciót jelentik a 732 tagú Európai Parlamentben, de fenyegetésük súlyát csökkenti, hogy hírek szerint elég megosztottak ebben a kérdésben. Azaz bármit mondjon is Schulz, megfigyelők nem várják, hogy egységesen a Barroso-csapat ellen szavazzanak.

Már csak azért sem, mert az Európai Parlament nem tudja külön-külön megvétózni a biztosjelölteket, csak együtt, az egész bizottságot: azaz egy ilyen lépéssel a szocialisták által pártolt biztosjelöltek is buknának. Schulz egyébként az Európai Parlament júliusi strasbourgi ülésén Barrosót sem támogatta - a képviselők ekkor szavaztak a politikus bizottsági elnöki kinevezéséről -, a volt portugál kormányfő mégis fölényesen győzött a voksoláson.

A sajtóértekezleten egyébként szóba került Kovács László személye is, aki az energiaügyi biztos tárcáját kapná a Barroso-bizottságban s akinek a parlamenti meghallgatáson nyújtott teljesítményét számos bírálat érte - főleg a konzervatívok, valamint a környezetvédelmi s az ehhez kapcsolódó energetikai kérdésekben hagyományosan radikális álláspontot képviselő zöldek részéről.

A szocialisták vezetői - akik eddig mindvégig kiálltak Kovács mellett - most úgy fogalmaztak, hogy a magyar politikus "nem volt elég felkészült", bár "azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy nagy tehetségű politikus". Bár a sajtóértekezleten a szocialista vezetők hangsúlyozták, hogy teljesen eltér Buttiglione és Kovács esete, s ők továbbra is úgy látják, hogy a magyar politikus képes felkészülni feladatára, Hannes Swoboda, a szocialista frakcióvezető egyik helyettese mégis egyfajta "árukapcsolást" végzett Kovács és Buttiglione között, mondván: "ha Barroso Kovács tárcájánál is módosításokat akar végrehajtani, ennek nem látjuk akadályát."