Bush zakója gyanúsan dudorodott

Vágólapra másolva!
Furcsa találgatások merültek fel a George Bush amerikai elnök és demokrata kihívója, John Kerry első tévévitáján keletkezett fényképfelvételekkel kapcsolatban. Bush elnök zakóján ugyanis fura gyűrődés látszik hátul. A Fehér Ház és Bush kampánystábja ugyan cáfolja, de sokan úgy vélik, hogy a ráncot egy rádióvevő okozhatja, amelyen keresztül tanácsokkal látták el az elnököt a vita alatt.
Vágólapra másolva!

Többen azzal vádolják az amerikai elnököt, hogy meg nem engedett segítséget használt fel demokrata párti kihívójával folytatott első nyilvános tévévitája alatt. A floridai Bush-Kerry vita alatt készült több fotón látható, amint az elnök zakója furcsa ráncot vet hátul, ami egyesek szerint nem más okozott, mint a szövet alá rejtett mini rádióvevő-készülék, amelyen keresztül Bushnak megmondták, mit mondjon - írja a The Times.

Először a salon.com című internetes újság adott hírt a találgatásokról, a Fehér Ház azonban sietett cáfolni, hogy az elnöki zakó alatt rádióvevő lett volna. A találgatások kavarta botrány azonban komoly aggodalmat okoz az elnöki kampánystábnak, a felmérések ugyanis rendre szoros eredményt jósolnak. A Reuters/Zogby kutatása szerint Kerry egy százalékkal vezet Bush előtt (46, illetve 45 százalék a támogatottságuk); a Time felmérése szerint egyaránt 45-45 százalékon állnak az elnökjelöltek. A kritikus kérdésekben - így Irak és a terrorizmus ügyében - azonban továbbra is jelentős Bush előnye a Gallup szerint.

A szabó szerint csak a varrás domborodott

A hivatalos nyilatkozat szerint Bush zakója alatt nem volt semmi - se drót, se rádióvevő, se védőmellény - csupán egy redő látható a képen. Még magát Bush szabóját, Georges de Parist is megszólaltatták az ügyben, aki szerint az egész semmi más, mint a ruhadarab varrásának gyűrődése, ami akkor domborodott ki, amikor Bush keresztbe tette a kezét, és rádőlt a pulpitusra. Bush kampányfőnöke, Scott Stanzel szerint "Ez képtelenség. Egyesek túl sok időt töltenek baloldali honlapok olvasgatásával."

A The Times ugyanakkor maga is megkérdezett egy neves londoni szabót a redőről, aki állította, hogy semmilyen zakó vagy ing gyűrődése nem okozna ilyen redőt. "Kétség nélkül állíthatom, hogy volt valamilyen drót, amely a ruha alatt húzódott. Még egy olcsó öltöny varrása sem nézne így ki. Valamilyen rádióadó lehetett" - mondta a 2-3000 fontos öltönyöket készítő William Hunt.

A hivatalos cáfolat ellenére sokan kitartanak amellett, hogy az elnöknek súgtak a vita alatt, mégpedig Karl Rove vezető politikai tanácsadó - aki amúgy kedvelt célpontja a demokrata híveknek. Rove azonban ugyancsak tagadta a feltételezést.