Hága próbára tette Belgrádot

Vágólapra másolva!
Belgrádi sajtóértesülések szerint nem igaz az a hivatalos állítás, hogy önként adta fel magát a hatóságoknak szombaton a srebrenicai népirtással vádolt Ljubisa Beara: a volt boszniai szerb katonatisztet hágai információk alapján fogták el,  a Nemzetközi Törvényszék (NT) voltaképpen próbára tette Belgrádot.
Vágólapra másolva!

Az általában jól értesült B92 belgrádi rádió szerint Beara nem adta fel magát, hanem elfogták, miután hollétéről Carla Del Ponte hágai főügyész hétfői belgrádi látogatását tájékoztatta Vojislav Kostunica szerb miniszterelnököt. A főügyésznő tudomására hozta, hogy "újabb próbatételről" van szó, s Belgrád ezúttal tettekkel bizonyíthatja, hogy valóban hajlandó-e együttműködni Hágával.

A B92 szerint Beara nem tanúsított ellenállást. Florence Hartmann, a hágai főügyésznő szóvivője vasárnap ugyancsak cáfolta, hogy Beara önként adta volna fel magát, de ezt a kormányilletékesek cáfolták. Tájékoztatásuk szerint a 65 éves Beara önként jelentkezett a hatóságoknál, még aznap este Hágába repült Zoran Stojkovic szerb igazságügyi miniszter kíséretében, s bilincs nem volt a kezén.

Beara a boszniai szerb hadsereg biztonsági szolgálatát vezette, amikor 1995 júliusában a szerb erők lerohanták Srebrenicát, és végrehajtották a II. világháború óta legsúlyosabb európai tömegmészárlást. A B92 szerint a népirtással vádolt volt katonatiszt a srebrenicai vérengzés egyik fő EU-Törökország-Németország felelőse.

Hága legutóbb júliusban tette próbára Belgrádot: átadta Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezető titkosított vádiratát a hatóságoknak, de még mielőtt az illetékes belgrádi törvényszék vizsgálóbírója felbontotta volna a lepecsételt bűnlajstromot, a vádlott kereket oldott újvidéki házából. A szökést hágai ügynökök megörökítették, Hadzic holléte azóta ismeretlen.