Beduin csempészeket fogtak el a tábai vérfürdő miatt

Vágólapra másolva!
A helyi hatóságok szerint külföldi segítséggel, de egyiptomiak követhették el a 34 halálos áldozatot követelő hotelrobbantást múlt csütörtökön. A Sínai-félszigeten lévő Tába szállodájában legalább 34-en vesztették életüket, egyiptomiak, izraeliek, olaszok, oroszok, és britek is voltak az áldozatok között. A halottaknak körülbelül a felét azonosították eddig. A rendőrség többek között beduin csempészeket vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők szállítottak a merényletben felhasznált robbanószereket.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A szálloda egy része összedőlt

Egy eddig ismeretlen szélsőséges fegyveres csoportot keresnek az egyiptomi hatóságok, akiket a múlt csütörtök esti 34 halálos áldozatot követelő tábai robbantásos merénylet elkövetésével gyanúsítanak. Egy helyi illetékes szerint "az elkövetők egyiptomiak", de "külföldről is kaptak valakitől segítséget".

Az izraeli kormány az al-Kaidát tette felelőssé a merényletért. Az egyiptomiak szerint viszont erre még nincs egyértelmű bizonyíték. A nyomozáshoz a brit kormány is segítséget nyújt - tűzszerész szakértőket ajánlottak fel - a robbantásban ugyanis több brit állampolgár is életét vesztette.

Az áldozatoknak vasárnapig kevesebb mint a felét tudták azonosítani az egyiptomi hatóságok. A 15 azonosított halott közül hat izraeli, kilenc pedig egyiptomi állampolgárságú. Izrael ugyanakkor DNS-tesztek alapján azt közölte, hogy a halottak között legalább 11 izraeli és hat egyiptomi van. Később, ugyancsak DNS-tesztekkel két további áldozat - egy olasz testvérpár - maradványait azonosították.

Egyiptomban vették az autót

A nyomozás eddigi eredményei szerint az elkövetők Egyiptomban vásárolták azt a gépkocsit, amellyel - robbanóanyagokkal megrakva - nekihajtottak a tábai Hilton épületébe. A robbantás következtében a szálló egyik tízemeletes szárnya összeomlott. A rendőrség szerint az, hogy a kocsit Egyiptomban vásárolták, arra utal, hogy az elkövetők helyiek voltak. Az egyiptomi rendszámú járművel igen könnyen átjuthattak a térségben található számos ellenőrző ponton. Az egyiptomi titkosszolgálatok szerint a felhasznált robbanóanyagot darabokban csempészték az országba, feltehetően "a jordániai Akabából, vagy Szaúd-Arábiából" - közölte Oszama el-Baz egyiptomi elnöki tanácsadó.

Eddig több mint 20 embert tartóztattak le az egyiptomi hatóságok a tábai és a Ras Sitan-i robbantásokkal kapcsolatban. A letartóztatottak között beduin törzsek tagjai is vannak - szám szerint 12-en - akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők csempészték be a robbanószert az országba.

A hatóságok szerint a merényletekhez nincs közük az 1990-es években aktív egyiptomi iszlám szélsőséges csoportoknak, mivel ezeket egyrészt felszámolták, másrészt békét kötöttek velük, volt tagjaikat pedig figyelik. A Guardian szerint nem tartják ugyanakkor kizártnak, hogy a merényleteket e csoportok újabb - rendőrségi nyilvántartásban nem szereplő - tagjai követték el, amihez viszont külföldi segítség is kellett.

Az egyik ilyen csoport közleményben ítélte el a robbantást. Az al-Gamáa al-Iszlamíja - amely az 1997-es 58 halottal járó luxori vérengzés követte el - közölte, a támadásnak nincs vallási legitimációja, mivel muzulmánok, nők és gyerekek is voltak a halottak között - írja a BBC News.

A nyomozásban együttműködik az egyiptomi és az izraeli kormány.