A német felderítés szerint Oszama bin Laden él

Vágólapra másolva!
August Hanning, a német hírszerzés (BND) vezetője szerint minden jel arra mutat, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorista szervezet vezetője él.
Vágólapra másolva!

- Továbbra is észleljük ténykedésének nyomait. Megpróbál szervezni, megpróbálja motiválni híveit - közölte Hanning csütörtökön Berlinben egy nemzetközi szimpozium szünetében, hozzátéve: a német hírszerzés továbbra is abból indul ki, hogy Oszama bin Laden valahol az afgán-pakisztáni határ körzetében él.

Hanning a szakszolgálatok tanácskozásán arra figyelmeztetett, hogy Irakot a szétesés fenyegeti, s az ország terrorista fészekké válhat. A BND vezetőjét korábban úgy idézték, hogy Irak válaszúthoz érkezett: vagy stabilizálódik a helyzet, vagy káosz következik, a polgárháború évei, mint egykor Libanonban. Hanning azt mondta, hogy a muzulmán országokban még mindig növekvő nyugatellenes hangulatot tapasztalnak.

Hanning szerint az iraki emberrablások között vannak politikailag motiváltak is, de az esetek mintegy 65 százalékában bűnözők egyszerűen pénzt akarnak felhajtani, az elrabolt embereket egymás között is cserélik. "Az emberrablás aláássa az állam tekintélyét és végső soron szétrombolja a gazdaságot" - közölte az ARD televízió egyik műsorában a német hírszerzés vezetője.

A BND becslése szerint április óta Irakban 240 emberrablás történt. Az áldozatok 33 ország szülöttei, körülbelül 50 százalékuk kamionsofőr, vagy technikus, s a környező országokból származik. Számos emberrablás, vagy szabadon bocsátás a nyilvánosság kizárásával történik. A BND adatai szerint 140 elrabolt ember szabadult ki, negyvenet megöltek, hatvan sorsáról nem tudnak.

A berlini tanácskozáson mind Hanning, mind Otto Schily német belügyminiszter élesen bírálta az Egyesült Államok Irak-politikáját, s a legújabb amerikai beismerések fényében még inkább igazolva látták a Gerhard Schröder vezette német kormány háborúellenes irányvonalát. "Az, aki erőszakra csak erőszakkal válaszol, bukásra van ítélve" - közölte Schily.