Al-Kaida tagok bujkálnak az Észak-Kaukázusban

Vágólapra másolva!
Tíz al-Kaida terrorista tevékenykedik az Észak-Kaukázusban az orosz titkosszolgálat szerint. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ígéretet tett arra, hogy "semlegesíti" a terroristák tevékenységét. A szolgálat igazgatója beszámolt arról, hogy őrizetbe vettek egy algériai férfit, aki bevallotta, hogy terrorcselekmények elkövetésére érkezett Csecsenföldre. Az FSZB ugyanakkor elismerte, hogy 2002-ben ők ölték meg Hattáb csecsen hadurat.
Vágólapra másolva!

Az orosz titkosszolgálatok értesülése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak körülbelül tíz tagja az Észak-Kaukázusban tartózkodik - közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), s egyúttal lépéseket ígért a terroristák "tevékenységének semlegesítésére".

Nyikolaj Patrusev FSZB-igazgató az NTV orosz tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy az említett semlegesítés vagy a terroristák megsemmisítését, vagy bírósági eljárás céljából történő őrizetbe vételüket jelenti. Az FSZB-igazgató említést tett arról is, hogy nemrégiben őrizetbe vettek egy Abu Muszhab nevű algériai állampolgárságú férfit, aki a kihallgatások során azt állította: nagy-britanniai lakhatási engedéllyel rendelkezik és "terroristák kiképzése, terrorcselekmények végrehajtása érdekében" érkezett az Észak-Kaukázusba.

Patrusev most először ismerte el nyilvánosan, hogy az FSZB végzett (2002 áprilisában) az arab származású Hattáb csecsenföldi hadúrral az Oroszországhoz tartozó, szakadár észak-kaukázusi Csecsenföld területén. Orosz részről korábban azt állították, hogy Hattáb halálát a szakadár "fegyveresek közötti belső ellentétek kihasználásával idézték elő".

Patrusev Hattábot is az al-Kaida tagjai közé sorolta. A néhai csecsenföldi hadurat az 1999-es moszkvai és volgodonszki házrobbantások egyik értelmi szerzőjeként tartották számon Oroszországban.