Yudhoyono nyerte az indonéz elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Susilo Bambang Yudhoyono tábornok jelentős fölénnyel nyerte az első közvetlen elnökválasztást Indonéziában. Előnye több mint húszszázalékos a jelenlegi elnökkel, Megawati Sukarnoputrival szemben.
Vágólapra másolva!

Csaknem végleges eredmények szerint elsöprő győzelmet aratott a szeptember 20-án tartott indonéziai elnökválasztásokon Susilo Bambang Yudhoyono tábornok.

A 32 indonéz tartományból már 31-ben megszületett a végeredmény, eszerint Yudhoyono a voksok 60 százalékát, míg a leköszönő elnök, Megawati Sukarnoputri csupán 39 százalékot szerzett. A tábornok előnye így több mint 24 millió szavazat. A hivatalos végeredményt a még hétfőn közzéteszi választási bizottság.

Ez volt az első közvetlen elnökválasztás a délkelet-ázsiai országban. A szavazáson becslések szerint 123 millióan vettek részt. Az 55 éves, az Egyesült Államokban kiképzett négycsillagos tábornokot október 20-án iktatják be. Amerikai kapcsolatai miatt Washingtonban jobbnak tekintik őt, mint Megawatit a terrorizmus elleni harcban.

Megawati Sukarnoputri, a független indonéz állam megalapítója, Sukarno lánya reformjaival nagyon népszerű volt különösen a szegények körében, ugyanakkor gyenge kezűnek tartották, és sokan bírálták azért, mert képtelen volt megfékezni az országban tömegesen dúló korrupciót és ezzel elriasztott számos külföldi és belföldi befektetőt.

Yudhoyono köszönetet mondott az ország lakosságának megválasztásáért és ígéretet tett arra, hogy kemény dolgozik az ország gondjainak megoldásán. Megawati viszont közölte, hogy csak a hivatalos eredmények bejelentése után ismeri el vereségét.