Elkapták az ETA megmondó emberét

Vágólapra másolva!
Francia rendőrök húsz embert vettek őrizetbe vasárnap, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az ETA nevű terrorszervezet tagjai. Az őrizetbe vettek között van a szervezet politikai vezetője, és szintén befolyásos élettársa is.
Vágólapra másolva!

A spanyol belügyminisztérium szerint emberek százainak az életét mentették meg azzal, hogy rács mögé került az ETA több befolyásos tagja vasárnap. A francia terrorellenes rendőri alakulat a délnyugat-franciaországi Salies de Béarn nevű városban csapott le az ETA-tagokra. Őrizetbe vették többek között az ETA politikai vezetőjét, Mikel Albizu Iriartét és élettársát, a szintén befolyásos Soledad Iparragirre Genetxeát.

Az ETA több mint harminc éve harcol a független Baszkföld megteremtéséért. Néhány francia és több spanyolországi megyét egyesítésével képzelik új államuk kikiáltását. Az ETA elsősorban terrorista akciókkal küzd: eddig több mint 800 embert öltek meg. Rendszeresen rabolnak el embereket váltságdíj reményében is. Utoljára idén nyáron robbantottak egy spanyol tengerparti kisvárosban, akkor senki sem sérült meg a merényletben.

A most elkapott politikai vezető 1992 óta áll a szervezet élén. Áprilisban a francia rendőrök már megpróbálták elkapni, de akkor sikerült egérutat nyernie. A szervezet egyik fegyverraktárát leplezték le akkor. A mostani akcióhoz kapcsolódva a spanyol rendőrök is őrizetbe vettek egy személyt Spanyolországban.