Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Ezen a héten hallgatják meg az Európai Bizottság új biztosait az Európai Parlament képviselői. A legtöbb kellemetlenkedés eddig a holland jelöltnek, Neelie Kroesnek jutott, mert a versenypiac ellenőrzésére készülő politikus tucatnyi multi felügyelőbizottságában dolgozott már. A jelöltek közölték vagyonbevallásukat is. Többségük szűkszavúan bevallotta, hogy van egy lakása, néhánynak egy kis eurója. Igazi vagyont csak az említett Kroes gyűjtött össze, míg a dán mezőgazdasági biztos férje sertéstelepet épít Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság új tagjai (a biztosok) novemberben kezdhetik meg a munkát, ha az Európai Parlament is úgy akarja. A biztosok felelnek az uniós törvények előkészítéséért és betartatásáért. Egy-egy részterületre figyelnek, mintha miniszterek lennének, ezért szokás az Európai Bizottságot az Unió kormányának is nevezni. Mind a 25 tagállam kormánya delegálhatott egy-egy biztost. A már korábban megválasztott elnök, a portugál Jose Manuel Barroso osztotta el 24 társa között a szakterületeket, így jutott például Kovács László magyar jelöltnek az energetika. Őt csütörtökön hallgatják meg.

A biztosok csak akkor kezdhetik meg a munkát, ha személyüket az Európai Parlament is elfogadja. Ezért a Parlament egyes szakterületekkel foglalkozó bizottságai egyenként három órán át faggathatják a biztosjelölteket. Nagyon nem kell izgulniuk a jelölteknek, mert az EP-szavazáskor nem egyenként szavaznak róluk: vagy a teljes Barroso-csapatot hazaküldik Brüsszelből az EP képviselők, vagy mindenki maradhat. Az pedig szinte kizárt, hogy a nagy nehezen, kormányközi alkuk árán kiválasztott Barrosót és csapatát megbuktassák, állítják az EU ügyeit közelről ismerők. A mostani meghallgatások legfontosabb szerepe ezért az, hogy a megnézzék maguknak az EP-képviselők az új biztosokat, és a radikálisabbak pedig kellemetlenkedjenek egy kicsit, már az első szereplésükkor.

Kovács Lászlót brüsszeli források szerint a zöldek például arról fogják csütörtökön faggatni, hogy bezáratja-e az összes atomerőművet Európában. A kommunisták majd az energetikai piac liberalizálása ellen ágálnak, és lehet, hogy a bizottság egyik fideszes tagja (Gyürk András vagy Barsiné Pataky Etelka) megkérdezi, hogy volt pártállami funkcionáriusként mit keres az Unió csúcsszervében.

A biztosok benyújtották vagyonbevallásukat is. Nincs egységes rendszer ennek módjáról, ezért van olyan jelölt, aki egészen részletesen összeírta mindenét, van, akiről még az is kiderül, hogy ugyan van egy ház a nevén, de az édesanyjának haszonélvezeti joga van rajta. Mások - például Kovács László - megelégedtek annyival, hogy a megtakarítások rovatba odabiggyesszék a "bank savings" (vagyis banki megtakarítások) szavakat, az összeg meghatározása nélkül. A jelölteknek arról is be kellett számolniuk, hogy milyen oktatási és gazdasági intézményekben dolgoztak és milyen társadalmi tisztségeket vállaltak az utóbbi tíz évben. A legtöbb új biztos tanított már egyetemen, és feltűnően sokan vállaltak vezető szerepet sportszövetségeknél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről