Szórólapokkal keresik Irakban a brit túszt

Vágólapra másolva!
Ötvenezer szórólapot osztottak szét Irakban, hogy a lakosság segítségét kérjék Ken Bigley túszul ejtett brit mérnök felkutatásához. A brit kormány ugyanakkor bejelentette, hogy továbbra sem egyezkedik Abu Muszáb Zarkávival, az al-Kaida terrorszervezet iraki csoportjának vezetőjével, akik fogva tartják Bigleyt. Ugyanakkor ismeretlenek elrabolták egy iraki mobiltelefon-társaság hat egyiptomi és két iraki alkalmazottját. Továbbra sincsen hír arról a két olasz nőről, akiket két hete ejtettek fogságba ismeretlen fegyveresek.
Vágólapra másolva!

Ötvenezer szórólapot osztottak szét Bagdadban az ottani brit nagykövetség megbízásából abban a reményben, hogy nyomára akadhatnak a szélsőségesek fogságában lévő brit túsznak - közölték pénteken brit külügyi illetékesek.

"Egy családapát, akit Ken Bigleynek hívnak, fogva tartanak valahol az önök környezetében. Ken édesanyja, testvérei, felesége és gyermeke nagyon szeretik őt. Az ön segítségét kérjük. Azokhoz fordulunk, akik elrabolták őt: kérjük, adják vissza nekünk épségben. Ön tudja, hogy hol van?" - áll a család nevében arabul íródott papírlapon, amelyen feltüntették a helyi rendőrség és a brit nagykövetség telefonszámát.

A 62 éves mérnököt két amerikaival együtt nyolc nappal ezelőtt ejtette fogságba egy, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez kötődő csoport. Elrablói - Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista csoportja, az at-Tauhíd val-Dzsihád, amely a hét elején lefejezte két amerikai túszát - azt követelik, hogy engedjék szabadon a koalíciós erők fogságában lévő két iraki tudósnőt. Rahib Tahát és Huda Ammást azzal vádolják, hogy részt vettek a Szaddám Huszein-rendszer biológiai fegyverprogramjának kidolgozásában.

A mintegy ötvenezer szórólapot egy iraki cég alkalmazottai osztották szét brit megbízásra, egy brit forrás szerint abban a negyedben, ahol Bigleyt és a két amerikait elrabolták.

A brit vezetésre nehezedő nyomást fokozza, hogy Bigley két napja egy videofelvételen személyesen a miniszterelnök, Tony Blair segítségét kérte. A londoni kormány korábban kijelentette, hogy mindent megtesz a helyzet megoldására, ugyanakkor ismételten leszögezte, hogy nem tárgyal terroristákkal.

Ugyanakkor fegyveresek elrabolták egy iraki mobiltelefon-társaság két egyiptomi alkalmazottját Bagdadban. A Haritíjja negyedben lévő boltból egy fekete BMW-vel hurolták ela két külföldi alkalmazottat. A két férfi az iraki Iraqna mobiltelefon társaság alkalmazottja volt - ebben a cégben jelentős részesedéssel rendelkezik az egyiptomi Orascom vállalat. Az emberrablók egyelőre nem jelentkeztek követelésekkel, az iraki hatóságok nem tudják, hogy ki állhat az emberrablás hátterében - írja a BBC News.

Közben az iraki mobilcég egy külföldi munkatársa arról számolt be, hogy Fallúdzsa közelében a cég hat dolgozóját rabolták el, még szerdán. Az egyiptomi külügyminisztérium péntek este megerősítette, hogy a hat férfi - négy egyiptomi és két iraki - valóban fogságba esett.

Továbbra sincs hír arról a két olasz segélyszervezeti alkalmazottról, akiket szeptember hetedikén raboltak el. A két nő meggyilkolását már több szélsőséges csoport is bejelentette, de nincs egyértelmű bizonyítéka a haláluknak. Olaszországban mindenki reménykedik, hogy a két nő élve kerül elő Irakban.

MTI/[origo]