Éhes túlélők akadályozzák a segélyosztást Haitin

Vágólapra másolva!
Szomjas és éhes túlélők várakoznak a segélyszervezetek raktárai előtt Haitin, miközben mások a szennyvízzel és rothadó hullákkal teli vízből isznak és főznek. A hatóságok százával temetik el a Jeanne trópusi vihart követő áradások azonosítatlan áldozatait Gonaives-ben.
Vágólapra másolva!

Egyre nő a feszültség Haitin, ahol a Jeanne trópusi vihar nyomán kialakuló árvizekben több mint ezer ember meghalt, és tízezrek maradtak élelem és ivóvíz nélkül. A segélyszervezetek munkatársait éhes és szomjas túlélők akadályozzák a munkában, akik a élelmiszerraktárak előtt gyűltek össze.

Az árvíz által teljesen elöntött Gonaives-ben tettlegességre is sor került egy segélyszervezet által bérelt épültnél, amelybe mindenáron be akartak jutni az elkeseredett emberek. Az átmeneti kormányzat támogatására az év elején Haitire érkezett nemzetközi ENSZ-hadtestre hárul most az egyre dühösebb emberek féken tartásának feladata is.

A túlélők, akik közül sokan a még össze nem dőlt épületek tetején húzták meg magukat, kénytelenek az utcákon hömpölygő, és fokozatosan visszahúzódó szennyes vízben mosni, abból főzni, és azt inni.

A koszos víztől, amelyben még akár több száz ember holtteste is ázhat, azonban könnyen kaphatnak betegségeket, és nem csak azért, mert megisszák, hanem azért is mert sokan szereznek komoly sebesüléseket az összedől épületeknél, és a sebek elfertőződnek. Nemzetközi szervezetek járványok kialakulásától tartanak.

A járványok megakadályozása a célja, hogy sebtében kialakított tömegsírba temetik az összegyűjtött elhunytakat. A holttesteket teherautókkal hordják a város közelében lévő temetőbe, ahol egy négy méter mély sírba borítják őket, nagy többségüket azonosítatlanul. A több mint ezer áldozat közül alig tucatnyi személyazonosságát állapították meg. Több mint ezer embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon.