Csak engedéllyel dolgozhatnak külföldi prostik Hollandiában

Vágólapra másolva!
Prostituáltakra nem vonatkozik az új holland szabályozás, amelynek értelmében olyan külföldi munkavállalók, akik a maguk területén szakemberek, munkavállalási engedély nélkül is elhelyezkedhetnek - közölte pénteken a kormány.
Vágólapra másolva!

A döntés feldühítette a legősibb mesterség művelőit, amely Hollandiában legálisan űzhető. A prostituáltak azzal érvelnek, hogy őket is specialistáknak kell tekinteni, mivel amit ők művelnek, arról sehol sem adnak iskolai bizonyítványt. Hollandiában mintegy 30 000 prostituált - közöttük sok külföldi - működik, saját szakszervezetük van és adót is fizetnek.

Október 1-től Hollandiában engedélyezik, hogy a 30 évnél idősebb és 45 000 eurót, illetve a 30 évnél fiatalabb és 32 600 eurót meghaladó évi keresettel rendelkező külföldi szakemberek külön engedély nélkül is munkát vállalhassanak az országban.

"Miután a prostituáltak is beleeshetnek ebbe a jövedelmi sávba, gyakorlatilag szakembereknek tekinthetők. A parlament alsóháza szerint viszont ez nem kívánatos, mivel a prostitúció legális, de nem szokványos üzletfajta" - áll a szociális és munkaügyi minisztérium közleményében.

Mariska Majoor, az amszterdami Prostituált Tájékoztatási Központ alapítója szerint a döntés diszkriminatív. "Adót fizetünk, legálisan működünk. Egyforma szabályokat kellene alkalmazni, nem csak akkor, ha valami kedvez a kormánynak" - hangoztatta. Elismerte, hogy a prostitúció nem szokványos üzlet, de sürgette, hogy a kormány bánjon korrektül a prostituáltakkal.

Hollandiában a legliberálisabb a prostitúcióra vonatkozó szabályozás. Az ősi mesterség 1988 óta űzhető legálisan, és mintegy 2000 nyilvánosház működik nyíltan az ország "piroslámpás" negyedeiben.