Merényletkísérletet lepleztek le Libanonban

Vágólapra másolva!
Több külföldi nagykövetség, bírósági és biztonsági létesítmények ellen kíséreltek meg merényletet elkövetni Libanonban. A terrosita összeesküvést az olasz, a libanoni és a szíriai titkosszolgálatok közös akciójával sikerült leleplezni. Az akcióban tíz embert vettek őrizetbe, és 100 kilogramm robbanóanyagot foglaltak le.
Vágólapra másolva!

Merényletet akadályoztak meg Libanonban, amelyet diplomáciai és kormányzati létesítmények ellen akartak elkövetni. Erről bejrúti belügyi források számoltak be.

A libanoni belügyminisztérium kedden késő este jelentette be, hogy elfogta a merényletre készülő csoport vezetőjét. A férfi a kihallgatás során bevallotta, hogy robbantásos merényletet terveztek a bejrúti olasz és ukrán követség, valamint egyes libanoni bírósági és biztonsági létesítmények ellen. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy a gyanúsítottak célpontjai között szerepelt a bejrúti amerikai nagykövetség is.

Rómában szintén kedden este jelentették be, hogy Olaszország libanoni nagykövetsége elleni robbantásos merényletet akadályozott meg az olasz katonai felderítés, mégpedig a libanoni és a szíriai biztonsági szervek közreműködésével. A akció keretében tíz személyt vettek őrizetbe.

Az ANSA értesülése szerint a merényletet az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) nevű radikális iszlám szervezet libanoni sejtjének tagjai készítették elő; az őrizetbe vettek között volt egy Mikati nevű férfi is, akit a sejt katonai parancsnokának tartanak. A szalafista szervezet állítólag kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal. A rendőrség az őrizetbe vételeken túl 100 kilogramm robbanóanyagot is lefoglalt.

A belügyi közlés szerint a vizsgálat kiderítette, hogy 300 kilogramm robbanóanyaggal megrakott gépkocsival akarták végrehajtani az olasz külképviselet elleni merényletet. A merénylőcsoport őrizetbe vett fejének vallomása szerint a csoport pénzt kapott Európából, ott kapcsolatokkal rendelkező tagjai révén.