Tajvan jól járhat a kínai hatalomváltással

Vágólapra másolva!
Feladta minden hivatalos pozícióját Csiang Cö-min, Kína egykori erős embere. Csiang Cö-min a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának hétvégi ülésén adta át utolsó tisztségét, a katonai bizottság elnöki posztját utódjának, Hu Csin-taonak, aki már eddig is állam- és pártelnök volt. A BBC által idézett megfigyelők szerint több jelentős változás is várható Kína politikájában.
Vágólapra másolva!

Csiang Cö-min hétvégi bejelentésével, miszerint megválik utolsó posztjától is, Kínában megtörtént az első békés hatalomátadás az 1949-es forradalom óta. A BBC szakértője szerint azonban Csiang Cö-min lemondása korántsem jelenti azt, hogy valóban megszűnt volna a befolyása. Erről szó sincs, hisz hű szövetségesei továbbra is fontos posztokat töltenek be Kína vezetésében.

Csiang Cö-min és és a jóval fiatalabb Hu Csin-tao hatalmi harca már jóval régebben kezdődött. Hu Csin-tao 2002-ben szerezte meg a pártelnöki széket, majd 2003-ban az államelnökit. Ennek ellenére Csiang Cö-minnek a katonai bizottság elnökeként továbbra is nagy befolyása volt a biztonságpolitikára és a külügyre. A BBC megfigyelője szerint a volt elnököt folyamatosan figyelmeztették, hogy adja át hatalmát a fiatalabb generációnak. Emellett állítólag súlyos egészségügyi problémái is vannak.

A BBC szerint a legfontosabb különbség a két politikus között, hogy Csiang Cö-min jóval harciasabb mint utódja, különösen ami Tajvant illeti. (Kína szakadár tartományának tekinti Tajvant, és fegyveres intervencióval fenyegeti arra az esetre, ha az kinyilvánítaná függetlenségét.) Nem véletlen, hogy tajvani politikusok feltűnő örömmel fogadták Csiang Cö-min távozásának hírét.