Romák sterilizálásával vádolnak cseh orvosokat

Vágólapra másolva!
Szülni képes roma nők meddővé tételével vádolnak cseh orvosokat jogvédők. Az ügyet a cseh emberi jogi ombudsman is vizsgálja. Hivatala szerint egy tucat, az 1990-es második feléből származó esetről van szó, melyek 2-3 kórházban történtek. A cseh kormány visszautasította az emberi jogi szervezetek állításait.
Vágólapra másolva!

Csehországban állítólag akaratuk ellenére tettek meddővé roma nőket az elmúlt években. Három cseh civil szervezet, valamint a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja (ERRC) beadvánnyal fordult a napokban a cseh kormányhoz, hogy vizsgálja ki az állításokat, hozza nyilvánosságra a tényeket és nyújtson kárpótlást az érintetteknek. A civil szervezetek és az ERRC azt is követelik a kormánytól, hogy hozzon létre egy független vizsgáló bizottságot a tények felderítésére.

A cseh kabinet visszautasította a vádakat és felszólította a szervezeteket, hogy álljanak elő bizonyítékaikkal. "Az Európai Roma Jogok Központja már több mint két éve vádolja ezzel a Cseh Köztársaságot, de eddig még egyetlen konkrét bizonyítékot sem tett le az asztalra. Jelenleg az üggyel Otakar Motejl, emberi jogi biztos hivatala foglalkozik" - reagált a vádakra Jan Jarab, a cseh kormány emberi jogi biztosa.

A csehországi roma nők állítólagos sterilizációjának ügye az ERRC egyik, szeptember közepén Brüsszelben nyilvánosságra hozott jelentése következtében került ismét az érdeklődés középpontjába. A dokumentum azt állítja, hogy a roma asszonyokat jóváhagyásuk nélkül sterilizálták és a szociális segélyek megvonásával fenyegették meg őket.

Anna Sabatová, a cseh emberi jogi ombudsman helyettese újságíróknak elmondta, hogy jelenleg egy tucat eset van a hivatal szakértői előtt, amelyek vizsgálata folyamatban van. Az esetek többsége állítólag a kilencvenes években második felében történt két vagy három konkrétan meg nem nevezett kórházban. A legutolsó eset 2001-ből való. A hivatal egyik munkatársa szerint az esetek többségében fiatal, szülni képes roma nőkről volt szó.

A civil szervezetek ugyanakkor követelik a kormánytól, hogy kísérje figyelemmel a problémát, amely nemcsak az emberi jogokat csorbítja, hanem súlyosan árthat Csehország nemzetközi megítélésének is. Különféle tanulmányok szerint az egykori Csehszlovákiában 1959 és 1990 között számos esetben tették meddővé a roma asszonyokat, hogy ily módon csökkenjen a roma népesség. Közel 300 olyan eset ismert, amikor a sterilizációt az asszonyok akarata ellenére hajtották végre.