Lebeszélik a svédeket a betegállományról

Vágólapra másolva!
Állami kampány indult svédországban azért, hogy tájékoztassák az embereket, mikor mehetnek betegállományba. Az országbn az elmúlt két évben megkétszereződött a betegszabadságok száma, melynek terhei a költségvetés 15 százalékát emésztették fel. Egy felmérés szerint pedig a svédek nagy többsége úgy gondolja, hogy a munkavállalóknak a legkisebb munkahelyi viták, munkahelyi stressz vagy családi gondok esetén jár néhány nap betegszabadság.
Vágólapra másolva!

Felvilágosító kampányt terveznek a svéd hatóságok, hogy tudatosítsák az emberekben mikor mehetnek betegállományba, és mikor nem illik igénybe venniük ezt a lehetőséget. A kampány azért vált szükségessé, mert a széleskörű szociális juttatásokat nyújtó országban az emberek 40 százaléka úgy gondolja, hogy a betegállományba vonuláshoz elegendő ok, ha kimerültnek érzi magát. "Az lehet a baj, hogy néhány, a kelleténél talán nagylelkűbb jóléti intézkedés nyomán az emberek elveszítették a mértéket, és már nem tudják, hol húzódnak a lehetőségek határai" - írja a Dagens Nyheter című lapban Anna Hedborg a svéd társadalombiztosítási igazgatóság vezetője.

Egy felmérés szerint a svédek 65 százaléka úgy véli, a munkahelyi stressz helyzetek feljogosítják őket a betegszabadságra, 41 százalékuk pedig arról is meg van győződve, hogy kijár nekik néhány nap betegállomány, ha valamiért összekaptak munkahelyi főnökükkel, vagy munkatársaikkal. A megkérdezetteknek igen jelentős többsége - 71 százaléka - szerint a családi problémák minden esetben, vagy legalábbis alkalmanként szintén jó okot szolgáltathatnak arra, hogy a társadalombiztosítás költségén távol maradjanak munkahelyüktől. A válaszadók 20 százaléka pedig úgy gondolta, hogy a gyermekintézményekben tartott munkabeszüntetések idejére - tekintettel gyermek elhelyezési gondjaikra - szintén teljes joggal jár a fizetett betegszabadság.

A bőkezű jóléti intézkedéseiről híres Svédországban az elmúlt két évben megkétszereződött a betegszabadságot igénybe vevők száma, a munkaképes lakosságnak csaknem egyötöde élt ezzel a lehetőséggel. A fizetett betegszabadság a költségvetés 15 százalékát emésztette fel. A lakosságnak tudatosítani kell magában, hogy a betegállomány akkor jár, ha valaki valóban beteg, semmilyen más eset nem jogosít fel annak igénybevételére - írta a svéd társadalombiztosítás vezetője.