A tiltás ellenére ezreket segítenek halálba a brit orvosok

Vágólapra másolva!
Bár Nagy-Brittanniában tilos az eutanázia, egy most készült felmérés szerint a brit orvosok több mint 18 ezer embert segítenek halálba évente - írja a The Guardian. A felmérést készítő kutatók szerint az eredményekből világosan látszik, hogy a törvényi tiltás ellenére működő gyakorlatról van szó. Közvélemény kutatási adatok szerint a britek közel fele akkor is segítene meghalni egy hozzá közel álló gyógyíthatatlan betegnek, ha ezzel törvénysértést követ el. A brit törvények szerint jelenleg 14 éves börtönbüntetést is kaphat, aki a halálba segít egy másik embert.
Vágólapra másolva!

A brit orvosok évente több mint 18 ezer embert segítenek halálba - derül ki egy, a The Guardian által idézett kutatásból. Nagy-Britanniában jelenleg tilos az eutanázia, a brit lap szerint azonban a mostani eredmények felélénkíthetik a témáról zajló jogi és orvosi vitát. A megdöbbentő eredményeket Hazel Biggs, a kenti egyetem orvosi joggal foglalkozó kutatója tette közzé.

A váratlan adatok egy része brit orvosoktól származik, másik részéhez pedig statisztikai módszerek segítségével jutottak a kutatók: ehhez olyan országok eutanáziára vonatkozó számsorait vették alapul (például holland és ausztrál statisztikákat), amelyek minden évben közlik az orvosok által halálba segített betegek számát. "Az eredményekből számomra az következik, hogy ez a gyakorlatban is működik, azonban teljesen szabályozatlan módon. Nem tudjuk, hányan vállalkoznak rá önként és hányan nem, de ha a törvények változnának, az biztosítékot jelenthetne rá, hogy mindenkit csak saját akaratából segítenek halálba, ami védelmet jelentene az emberek számára" - mondta az eredmények kapcsán Biggs.

Deborah Annetts, az önkéntes etanázia engedélyezéséért küzdő brit társaság elnöke szerint elkerülhetetlen, hogy világos jogi szabályozás szülessen ezen a területen. "Rá kell irányítanunk a reflektorfényt erre a kérdésre. Az orvosok ugyanis nem szeretnék, ha a közvélemény tudomást szerezne róla, hogy hasonló döntéseket hoznak. Ez a kutatás is azt mutatja, szükség van rá, hogy a beteg lehessen a döntéshozó. Ha a döntés az orvosra marad, mindig ott lesz a visszaélés lehetősége" - mondta Annets a The Guardiannek.

Nagy-Britanniában akár 14 éves börtönbüntetést is kaphat, aki halálba segít egy másik embert. Ez Írország után a legsúlyosabb büntetési tétel egész Európában. A törvényi tiltás ellenére a közvélemény kutatások szerint a britek elsöprő többsége támogatja, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, fájdalmakkal élő betegek orvosi segítséggel megrövidíthessék életüket. A felmérések során a megkérdezettek 80 százaléka támogatta, hogy a hatályos törvényeket ilyen értelemben módosítsák. A válaszadók 47 százaléka pedig azt nyilatkozta, hogy ha egyik szerette lenne hasonló helyzetben, akkor is segítene neki meghalni, ha ahhoz törvényszegést kellene elkövetnie.

Biggs vizsgálatainak eredményét és az azt igazoló bizonyítékokat benyújtotta a brit parlament felső házában működő eutanázia-bizottságnak. A brit törvények módosítását azonban a politikusok többsége és a brit egyház is elutasítja. Az eutanáziát ellenző csoportok legfőbb érve a törvénymódosítás ellen általában az, hogy egy kegyeletteljes társadalom feladata, hogy enyhítse a betegek szenvedéseit, szeresse és ápolja őket és helyreállítsa önértékelésüket, amíg be nem következik a természetes halál.

Nagy-Britanniában az utóbbi években két súlyos beteg kapcsán került szóba az eutanázia. Egyik esetben a törvények ellenére lehetővé tették a kegyes halált egy 43 éves megbénult nőnek, a másik esetben azonban minden lehetséges jogi fórumon elutasították az eutanáziakérelmét.