A Gondviselő segítségével jutott ki Orbán Romániába

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az erdélyi Zilahon a Gondviselésnek és a diplomatáknak hálálkodott, hogy útlevél nélkül is sikerült bejutnia Romániába. Orbán a zilahi református templom szentelésére utazott, azonban otthon felejtette útlevelét.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az erdélyi Zilahra utazott éppen, hogy ünnepi beszédet mondjon a református templom szentelésén. A beszédre azonban egy kicsit várnia kellett az ünnepség résztvevőinek, mert - mint utóbb kiderült - Orbán Viktor otthon felejtette útlevelét, ezért várnia kellett a határnál.

Orbán zilahi beszédét az incidens után így kezdte: "Arra gondoltam, hogy a mai napon a magyar nemzet újraegyesítéséről fogok beszélni. Miközben róttam a sorokat a papírra, úgy előreszaladtam gondolatban és lélekben, hogy útlevél nélkül vágtam neki az útnak. Ezért történhetett meg az - amiért egy kicsit szégyellem is magam -, hogy nem is tudtam átjönni a határon úgy, ahogy az elő van írva, hanem csak a Gondviselés segítségével és két külügyminisztérium közreműködésével - mondta a szónok elnézést kérve hallgatóságától a késésért.

Az MTI bukaresti irodájának értesülései szerint gyorsan sikerült kiküszöbölni minden bürokratikus akadályt. A budapesti külügyminisztérium protokollosztálya telefon értesítette a kolozsvári magyar főkonzult: Orbán Viktor közeledik a létavértesi határhoz, de nincs nála útlevél. A diplomata azonnal intézkedett, rögtön hívta a bihari határőrparancsnokot. A létavértes-székelyhíd határátkelő mindkét oldalán elmondták: megértik a dolgot, de csak bukaresti központi engedéllyel adhatnak zöld utat a belépőnek. A bukaresti magyar nagykövet is felvette a kapcsolatot az illetékesekkel. A romániai magyar missziók, a budapesti román nagykövetséggel együttműködve gyorsan cselekedtek, ennek köszönhetően az illetékes bukaresti központi hatóságok engedélyével a magyar politikus végül beléphetett útlevél nélkül is Romániába.