Ankara beszüntetheti az együttműködést Washingtonnal

Vágólapra másolva!
Törökország hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy beszünteti az együttműködést az Egyesült Államokkal Irakban, miután arról érkeztek jelentések, hogy a türkmén kisebbséghez tartozó polgári áldozatai is vannak az amerikaiak által Észak-Irakban indított átfogó támadásnak.
Vágólapra másolva!

Mint a CNN Türk televízió beszámolt róla, Abdullah Gül külügyminiszter kijelentette: világosan közölte az amerikai féllel, hogy "véget vetnek az iraki együttműködésnek, ha a dolgok továbbra is így folytatódnak". Mint mondta, beszélt Colin Powell amerikai külügyminiszterrel, és közölte vele: ha nem vetnek véget a térségben a polgári lakossággal szembeni erőszaknak, Törökország teljesen leállítja az Irakkal kapcsolatos együttműködést. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két miniszter között a legutóbbi telefonbeszélgetés pénteken történt.

Az amerikai csapatok a múlt héten nagyszabású támadást indítottak többek között a szíriai határtól 75 kilométerre közelében fekvő Tell-Áfár városban, ahol a gyanú szerint külföldi fegyveresek rejtőzködnek.

A tell-áfári amerikai légitámadások az elmúlt napokban több mint ötven halálos áldozatot követeltek.