A Duna-deltát védik Ukrajnától a románok

Vágólapra másolva!
Románia minden diplomáciai eszközzel megpróbálja megakadályozni, hogy Ukrajna csatornát építsen a védett Duna-deltába. A román külügyminiszter kijelentette, hogy országával szembeni "barátságtalan lépésnek" értelmezi, ha Ukrajna megépíti a csatornát. Ugyanakkor Bukarest igyekszik leszögezni, hogy csak arra próbálják figyelmeztetni az ukrán felet, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi viselkedés alapvető normáit. Az ukrán csatornaépítés súlyos környezeti károkat okozna a Duna-deltában, amely Európa egyik legfontosabb természetvédelmi területe.
Vágólapra másolva!
Nemzetközi tiltakozás a csatornaépítés ellenhttp://www.petitiononline.com/RomDelta/petition.htmlangol nyelvű petíció

Románia minden rendelkezésére álló politikai és diplomáciai eszközzel ellenszegül a Duna-deltában épülő ukrán Bisztroje csatorna építésének - jelentette ki kedden Mircea Geoana román külügyminiszter.

A Rompres hírügynökségnek adott nyilatkozatában a román diplomácia vezetője leszögezte: mindaddig, amíg Ukrajna nem fogadja el az Európai Bizottság által javasolt és finanszírozott független környezetvédelmi tanulmány elkészítését, Románia ellene irányuló barátságtalan gesztusnak tekinti a Bisztroje csatorna építését.

Geoana cáfolta az "egyes ukrán diplomatáknak" tulajdonított véleményt, amely szerint az ez ügyben tett román diplomáciai lépések "az Ukrajnával szembeni gyalázkodásra" irányulnának. A miniszter hangoztatta: Románia csak figyelmeztetni kívánja Kijevet arra, hogy az ország aláírt bizonyos nemzetközi egyezményeket, s hogy tiszteletben kell tartania a minden európai és demokratikus államra kötelező nemzetközi viselkedés szabályait.

A külügyminiszter "provokációs és hangsúlyozottan választási célokat szolgáló akciónak" minősítette a deltai környezetet súlyosan veszélyeztető ukrán csatornaépítést. Geoana ezzel a "botránnyal" indokolta, hogy miért hárította el a hozzá intézett kijevi meghívást. Hozzáfűzte: nem látja viszont akadályát annak, hogy találkozzon az ukrán diplomácia vezetőjével New Yorkban, az ENSZ közgyűlése alkalmából.