Kártyapaklira vitték a holland bűnözőket

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak Irakban kiadott kártyapaklijánek ihletésére az amszterdami rendőrség is 52 fotóból álló kártyajátékra vitte a legkeresettebb bűnözőket.
Vágólapra másolva!

Irak megszállása után az amerikaiak osztottak ki először kártyapaklit az elmenekült bagdadi vezetők portréival. Ezek közül a legértékesebb lap, a pikk ász Szaddám Huszeint, a megdöntött diktátort ábrázolta. Mára a kártyákon szereplő iraki vezetők döntő többségét elfogták.

Az amszterdami kártyacsomag lapjain tolvajok, kábítószercsempészek, tiltott fegyvertartásért körözött és más bűnözők láthatók. "A városközpontban szolgálatot teljesítő hatszáz rendőr mindegyike kap ilyen paklit és reméljük, így könnyebben fel tudják majd ismerni a körözött személyeket" - mondta az AFP-nek Elly Florax szóvivő. Hozzátette, hogy ez a játék elősegítheti a bűnözés csökkenését, vagy úgy, hogy lehetővé teszi a gyanúsítottak letartóztatását, vagy úgy, hogy - mivel a bűnözők tudják, hogy könnyebben azonosítják őket - nem követnek el újabb bűncselekményt".

Az amszterdami rendőrök szeptember 20-ig kapják meg a paklikat.

A bűnözési statisztikák már a kártyaosztás előtt javultak Amszterdamban: a rendőrség adatai szerint tavaly 100 ezer bűncselekményt regisztráltak a városban, a korábbi 170 ezres csúcsnál jóval kevesebbet.