Nyolc havi börtön a fogolykínzásért

Vágólapra másolva!
Nyolc hónap börtönt kapott az amerikai katonai hírszerzés egyik katonája, aki részt vett az iraki fogolykínzásokban. Armin Cruz a bíróság előtt beismerte bűnösségét. Ő a második amerikai akit a kínzások miatt ítéltek el.
Vágólapra másolva!

Nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték szombaton Bagdadban az amerikai katonai hírszerzés egyik katonáját, akit azzal vádoltak, hogy a hírhedt Abu Graib börtönben részt vett iraki foglyok megkínzásában, illetve megalázásában.

A Texas állambeli Palóból származó Armin Cruz az amerikai katonai bíróság előtt előzőleg beismerte bűnösségét. A vád szerint több foglyot arra kényszerített, hogy meztelenül a földön kússzon, s a kezüknél fogva összekötötte őket. A bíróság a börtön mellett lefokozással, illetve a hadsereg kötelékéből történt elbocsátással is sújtotta.

Cruz az amerikai hadsereg nyolcadik olyan tagja, aki ellen az amerikai hatóságok vádat emeltek az iraki foglyok durva és megalázó bántalmazása miatt. Ő azonban az áprilisban kitört, az egész világot megrázó botrány első olyan érintettje, aki a hírszerzés szolgálatában állt. A korábbi vádlottak kivétel nélkül a börtön őreiként teljesítettek szolgálatot.

A bírósági tárgyalás azért is különös érdeklődésre tartott számot, mert az amerikai védelmi minisztérium mostanáig azt állította, hogy a visszaéléseket a vádlottak önkényesen és nem a hírszerzés tisztjeinek utasítására követték el. Ügyvédeik azonban azt állították, hogy védenceik utasítást kaptak a foglyok "megpuhítására", és a parancsnokok tudtak a visszaélésekről.

Armin Cruz a második olyan amerikai katona, akit elítéltek az iraki foglyok durva bántalmazása miatt. Az első elítélt amerikai egy év börtönt kapott.