Bush-ellenes a világ többsége

Vágólapra másolva!
A világ közvéleménye inkább John Kerry demokrata párti elnökjelöltet szeretné az Egyesült Államok élén látni - derül ki egy 35 országra kiterjedő közvélemény-kutatásból. Kerryt főként az USA-val szövetséges államokban kedvelik. A harmincöt országból csak öt lakosságának többsége állt Bush mellé.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Sokan nem kedvelik

A világ közvéleményének túlnyomó többsége szeretné George Bush amerikai elnököt a Fehér Házon kívül látni - derült ki egy tekintélyes kutatóintézet felméréséből. Az egész Földre kiterjedő hálózattal rendelkező GlobeScane Inc. és a Marylandi Egyetem szerdán ismertette közös felmérésének eredményeit. Eszerint a megkérdezett 35 országból, 30 lakosságának a nagyobbik része John Kerryt szeretné látni az elnöki székben.

A demokrata párti jelöltet főleg az Egyesült Államokkal szövetséges országokban kedvelik jobban, mint Busht. A megkérdezettek 46 százaléka Kerryt, míg a jelenlegi elnököt csak húsz százalék tartja rátermettebb embernek Amerika élén.

Ha képzeletben az egész világ szavazna arról, hogy ki legyen az Egyesült Államok elnöke, Kerry viszonylagos ismeretlensége ellenére is simán nyerne - állapította meg Steven Kull, az egyetem külpolitikai tudományos programjának az igazgatója.

A júliusban és augusztusban elvégzett reprezentatív felmérés szerint csak a Fülöp-szigetek, Nigéria és Lengyelország lakosainak többsége Bush-párti. India és Thaiföld polgárai megosztottak a kérdésben. A megkérdezettek javarésze úgy vélte, hogy Bush külpolitikája rontott az Egyesült Államokról a világban kialakított képen.

Bush nemzetközi népszerűtlensége mögött alapvetően az iraki háború húzódik - vélik megfigyelők. Washington a még a vele szövetséges kormányok egy részének a véleményét sem vette figyelembe, amikor belekezdett az arab ország elleni hadjáratba. Kerry ugyanakkor azt ígéri, hogy megválasztása esetén erősíteni fogja az Egyesült Államok szövetségi politikáját - mutatnak rá az elemzők.

Az amerikai közvélemény-kutatások azonban arra mutatnak, hogy ha most rendeznék meg az elnökválasztást, Bush győzne.