Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mérgező hamuval süllyedt el egy hajó

Vágólapra másolva!
2200 tonna mérgező hamuval a fedélzetén elsüllyedt egy hajó az Iskenderuni-öbölben, Törökország déli részén. A török hatóságok megtiltották, hogy bárki megközelítse a hajóroncsot.
Vágólapra másolva!

A Karib-tengeri Saint Vincente és Grenadine-szigetek zászlaja alatt hajózó MV Ulla spanyol hőerőművekből származó mérgező hamut szállított, és ott süllyedt el hétfő este, ahol már négy éve horgonyzott. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom törökországi szervezete korábban már többször riadót fújt a minden pillanatban elmerüléssel fenyegető hajó állapota miatt.

A hajó 2000 februárjában érkezett Iskenderun kikötőjébe Algériából, ahol a hatóságok büntethetőséget kizáró okra hivatkozva megtagadták fogadását rakományának esetleg rákkeltő hatása miatt - állítja a Greenpeace. A tárgyalások, amelyeket Törökország kezdett a spanyol kormánnyal a mérgező hulladék visszaszállításáról - a veszélyes hulladékok határon átnyúló mozgására vonatkozó bázeli egyezménnyel összhangban -, nem vezettek eredményre.

A török hatóságok kedden bejelentették: megtiltják a hajóroncs megközelítését, mert káros az egészségre. A vészhelyzetek ankarai központjának közleménye szerint pillanatnyilag nem tudják, szivárog-e a mérgező rakomány, de közölték, hogy ebben az esetben mintegy 308 ezer tonna tengervíz szennyeződhet a hamuban lévő krómmal, a különösen rákkeltő nehézfémmel. "Tilos búvárkodni, halászni vagy megenni a szóban forgó övezetből származó döglött halakat" - áll a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről