Saját vizeletüket itták a gyerekek - szemtanúk beszámolói

Vágólapra másolva!
Pénteken véres drámába torkollott a szerda reggel óta húzódó észak-oszétiai túszejtés. Az egy ismeretlen eredetű robbanás után kitört lövöldözésben legalább 150-en meghaltak, több mint 400-an megsebesültek. Alább szemtanúk beszámolóit olvashatják.
Vágólapra másolva!

Egy tanár szerint - akinek az ostorom közepén sikerült kiszabadulnia - körülbelül 1500 túsz volt az iskolában.

Egy halovány és meggyötört fiú, aki pénteken került elő az iskolából, elmondta, hogy a sokktól saját szüleit alig ismerte meg. Mint közölte a gyerekek nem kaptak vizet, és annyira szomjasak voltak, hogy a végén már saját vizeletüket itták.

A gyerekek többsége alsóneműben volt, a késő nyári hőségben.

"Félelemtől reszketve feküdtem"

Két fiú, aki az NTV orosz televíziónak nyilatkozott elmondta, hogy az ostrom kezdetén történt robbantás adott esélyt a szökésre. "Hirtelen egy robbanás történt" - mondta egyikük. "Székeink mögé bújtunk, én félelemtől reszketve feküdtem ott" - mondta a másik fiú. A sérült gyerek elmondta, akkor sebesült meg, amikor betörték az ablakokat. "Az emberek nem jutottak ki ezért inkább kitörték az ablakokat" - mondta. "Nagyon szerencsések voltunk, hogy a tornateremben plexiüveg volt. Különben össze-vissza vágtak volna az üvegszilánkok."

"Sokan össze-vissza szaladtak. Körülbelül 200-300 ember rohant egy irányba, velük mi is." A túszejtők pedig "a tetőről lőtték a menekülő embereket" - mondta. A fiúk még elmondták, hogy az első robbanástól mindenütt füst lett, a második után pedig égő törmelék hullott a nyakukba.

Aláaknázták a tornatermet

Rita Gazdinyovát, az egyik tornatanárt még csütörtökön engedték szabadon a fegyveresek három éves lányával, Madinával. Két másik gyermekét - egy 14 és egy 11 éves lányt - azonban nem engedték, hogy magával vigye.

Az Izvesztyijának adott interjújában elmondta, a támadók pillanatok alatt elfoglalták az iskolát, ahol számításai szerint 1500 embert ejtettek túszul. A tornateremben, ahova összeterelték őket, két nagy bombát helyeztek el a kosárlabda-kosarakban, amelyeket drótokkal a padlóra rakott kisebb robbanószerkezetekkel kötöttek össze.

A fegyveresek soha nem vették le maszkjaikat, suttogva beszéltek oroszul, nem árulták el, hogy hányan vannak, és a tornatanár nem látott közöttük nőket. Mint elmondta, időnként a mennyezetbe lőttek, hogy félelemben tartsák a túszokat. A férfiakat pedig emberi pajzsként az ablakokba állították.

"A legkisebb gyerekek is nagyon ijedtek voltak, de nagyon fegyelmezetten viselkedtek, jóllehet félelmükben sokszor kérezkedtek ki a vécére. ...amikor a kicsik sírni kezdtek, [a túszejtők] a levegőbe lőttek és rájuk kiáltottak, hogy csendben legyenek."

A támadók az iskola elfoglalása után, különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől, majd felzavarták őket a második emeletre, ahol a falhoz állították őket. Ez volt az a pillanat, amikor