Pótolhatatlan könyvek égtek el Weimarban

Vágólapra másolva!
Két órán át lángolt a világörökség részét képező könyvtár a németországi Weimarban. A kár felbecsülhetetlen, több tízezer pótolhatatlan kézirat és könyv veszett oda a világ leggazdagabb Faust-gyűjteményének és egy jelentős Biblia-gyűjteménynek otthont adó kastélyban.
Vágólapra másolva!

Weimarban feltehetőleg elektromos zárlat következtében két órán át égett a könyvtár. Kéziratok és könyvek tízezrei vesztek oda a világörökség részét képező kastélyban, ahol a világ legnagyobb Faust-gyűjteményét és egy értékes Biblia-gyűjteményt őriztek. Sok odaveszett könyvre nem volt biztosítás, mivel pótolhatatlanok voltak.

A weimari könyvtár honlapjahttp://www.weimar-klassik.de/english.html

A szakértők most azért aggódnak, hogy a megmaradt könyvek is menthetetlenek a víz és a füst okozta károk miatt. Úgy tűnik, hogy be fog omlani a a Zöld Kastélynak is nevezett épület éke, a Rokokó Terem. "Németország irodalmi emlékezete súlyos károsodást szenvedett, a világörökség egy része örökre elveszett" - mondta a német kulturális miniszter, Christina Weiss.

Az oltásra ötszáz ember vonult ki, és élő láncot alkotva, egymásnak adva igyekeztek kimenteni a gyűjtemény darabjait. Egyes hírek szerint sikerült hatezer értékes könyvet megmenteni, köztük egy 1534-es Luther-Bibliát.

A megsemmisült kiadványok jó része a 16-18. századból származott. Ebben az időben Weimar adott otthont a német irodalom olyan alakjainak, mint Schiller és Goethe, aki könyvtárosként maga is bővítette a gyűjteményt. A könyvtár egymillió darabot számláló gyűjteményéből egyes források szerint 12-13 ezer, mások szerint 30 ezer semmisült meg a tűzben csütörtök éjszaka.