Az EU sajnálja, hogy véresen oldódott meg a túszdráma

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió külügyminiszterei sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszországban nem sikerült békés úton megoldani a túszdrámát. Az EU külügyminiszterei nyilatkozatban ítélték el a terrorizmus bárm,ilyen formáját. Ugyanakkor az Unió felajánlotta, hogy a jövőben szorosabban együttműködik Oroszországgal a terrorizmus visszaszorítására.
Vágólapra másolva!
Mindenkit kihoztak/nagyvilag/20040903megtamadtak.htmlAz iskola ostroma percről-perce

Sajnálatát fejezte ki az Európai Unió nevében Bernard Bot holland külügyminiszter pénteken amiatt, hogy az észak-oszétiai túszdrámát nem sikerült békés úton megoldani

Az EU-tagországok külügyminisztereinek maastrichti ülésén kiadott közleményben az EU soros elnökségét ellátó Hollandia diplomáciájának vezetője egyúttal értésre adta: megérti azt a nehéz dilemmát, amellyel az orosz kormány került szembe ebben a ügyben.

Bot jelezte, hogy a 25 tagország minisztere egyforma aggodalommal figyeli az iskolai túszejtés fejleményeit, és szomorúan vették hírét, hogy a túszszedők több embert meggyilkoltak. Bot az unió részvétét fejezte ki az orosz kormánynak és az áldozatok családjának.

Az EU egyúttal újra leszögezte, hogy feltétel nélkül és teljes mértékben elítéli a terrorizmus minden formáját. A Maastricht közelében - egy egykori apátságban - rendezett külügyminiszteri találkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján Bot már éreztette, hogy a túszválság rányomja bélyegét az ülésre, jóllehet nem szerepelt annak napirendjén. A holland elnökség már korábban nyilatkozott arról is, hogy támogatja az orosz kormányzatot a válság megoldásában, bár annak békés lefolyását reméli.

A túszejtést a találkozóra érkező számos miniszter éles szavakkal elítélte. A brit Jack Straw leszögezte, hogy valamennyi kollégájával együtt közös harcnak tartja a terrorizmus elleni küzdelmet, olyan harcnak, amelyet meg kell nyerni. A német Joschka Fischer azt hangoztatta: nem lehet igazolást találni arra, hogy valaki gyermekeket és csecsemőket ejtsen túszul.

Bot arra is utalt, hogy a történtek miatt Maastrichtban szóba kerül, hogyan lehetne még jobban együttműködni az orosz hatóságokkal a terrorellenes küzdelemben. Ezt a fajta együttműködést nem lehet egyetlen stratégiára építeni, folyamatosan meg kell újítani - hangoztatta.