Akár élethosszig tartó traumát okozhat a gyerekeknek a túszdráma

Vágólapra másolva!
A gyermekek a felnőtteknél is szélsőségesebben élik meg a túszdrámákat, az elszenvedett lelki megrázkódtatások akár életük végéig elkísérhetik őket - állítják nemzetközi szakértők. A várható utóhatások között szorongás, depressziós zavarok, tanulási nehézségek, családi-életviteli problémák merülhetnek fel egy bizonyos ideig.
Vágólapra másolva!

"A gyermekek különösen gyámoltalanok, mert sokkal kevésbé tudják felmérni, hogy mi történik, és milyen események következhetnek be" - nyilatkozott Adolf Gallwitz rendőrségi pszichológus pénteken az ARD német köztévé internetszolgálatának. A tudatlanság más részről védelmet is nyújt számukra, mert nem látják át, hogyan végződhetnek az ilyen túszdrámák. "Az első osztályosok nem is gondolnak arra, hogy a halállal néznek farkasszemet" - tette hozzá a villingen-schwenningeni rendőrakadémia pszcichológia és szociológia professzora.

Az iskolás gyermekek súlyos lelki sérüléseket szenvednek - jelentette ki Peter Riedesser, a hamburg-eppendorfi egyetemi klinika gyermekpszichológia professzora. "Különösen rossz, hogy néhány gyermeknek élete első iskolai napján kellett mindezt átélnie". A várható pszichikai károsodás nagyon különböző lehet Riedesser szerint. Az események közelsége és a túszszedők viselkedése is befolyásolhatja a későbbi rehabilitációt. "Rendkívül fontos szerep hárul a családra". Aki egy ilyen trauma után megértő támaszra talál, könnyebben feldolgozza az átélteket - vélekedett.

A várható utóhatások között szorongás, depressziós zavarok, tanulási nehézségek, családi-életviteli problémák merülhetnek fel egy bizonyos ideig - sorolta Gilbert Vila, a párizsi Necker kórház pszhichotraumákra szakosodott gyermekgyógyásza, franciaországi túszszedő akciók nyomán készült tanulmányok szerzője. "A rendelkezésünkre álló tudományos munkák alapján feltételezhetjük, hogy az ilyen nagyságrendű drámai eseményt elszenvedett gyerekek 90 százaléka, tehát csaknem mindegyik heteken át lelki zavaroktól szenved, 50 százalék még hat hónapon át is problémákkal küzd, míg 15 százalékuk éveken keresztül, sőt akár felnőttkorában" sem szabadul a rettenetes élménytől - állította.

Vila doktor szerint ezt figyelték meg az örményországi földrengést túlélt gyermekeknél vagy a Pol Pot-rezsim kegyetlenségeitől szenvedett kis kambodzsai menekülteknél. "Néhányuknak, akik akkoriban 8-12 évesek voltak, még 30 évesen is vannak lelki problémái", és ezek "több mint 50 százalékuk életében nap mint nap éreztetik hatásukat".

A csecsemők esetében kevés az adat, és hiányzik a távlat annak megítéléséhez, hogy mit válthat ki egy túszdráma okozta súlyos lelki megrázkódtatás - fejtegette a francia szaktekintély. "Találkoztunk már azonban olyan négy év alatti gyerekekkel, akik hasonló poszttraumás utóhatásokat mutattak, mint a volt vietnami katonák".